De geniale autist als hedendaagse superheld

De grote vlucht inwaarts van Thijs Lijsters

Veelzeggend is dat de superheld van vandaag verschijnt in de gedaante van een geniale autist. Misschien is het niet zo moeilijk te deduceren waarom dat zo is. Als we Joris Luyendijk mogen geloven, wordt de economie immers geregeerd door wiskunde supernerds – de zogenaamde ‘quants’ – omdat alleen zij zicht hebben op de complexe wereld van financiële transacties. Op dezelfde manier kan alleen de even briljante als contactgestoorde Sherlock Holmes de spin in het web van de misdaad identificeren, en daarmee enige overzicht bewaren en waken over een samenleving waarin handel, technologie en criminaliteit hang in hand gaat. In een wereld waarin tegelijkertijd iedereen schuldig is en niemand verantwoordelijk, moet degene die de echte dader kan aanwijzen wel een superheld zijn.

Thijs Lijster in De grote vlucht inwaarts: over cultuur in een onoverzichtelijke wereld (De Bezige Bij, 2016)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.