1000 vragen aan jezelf #19

1000 vragen aan jezelf

Nummer negentien in de reeks van 1000 vragen aan jezelf-blogs. Of ik terug naar vroeger zou willen? Hoe egocentrisch ik ben. Hoe cool ik ben. Of ik mij wel eens buitengesloten voel? Waar ik wel eens over pieker. Hoe ik de toekomst zie. Wat me in de smaak valt bij iemand die ik graag heb. Op wie ik het meest lijk. Hoe ik het liefst de avond doorbreng en hoe onafhankelijk ik in het leven sta.

181. Zou je terug naar vroeger willen?

Als ik terugkijk naar foto’s van vroeger, voel ik niet bepaald het verlangen om terug te willen. Daaruit afleiden dat ik een ongelukkige jeugd zou gehad hebben, is niet juist, maar degenen die ik graag heb leven nu, en zouden wellicht niet mee kunnen als ik naar vroeger terug zou kunnen. Of ze zouden niet hetzelfde zijn als ze nu zijn.  Het is ook niet zo zeker of wat ik me herinner van vroeger ook werkelijk zo zou zijn mocht ik terug kunnen, zowel in het positief als in het negatieve. Vroeger is immers een andere wereld, die nu op zichzelf leeft, met een vroegere ik die een latere ik wellicht niet zou tolereren. Hypothetisch natuurlijk. 

182. Hoe egocentrisch ben je?

In verhouding tot de meeste andere mensen denk ik waarschijnlijk meer vanuit mezelf. Vanuit mezelf denken zie ik als egocentrisch, aan mezelf denken zie ik als egoïsme en dat is bij niet zo vaak het geval. Ik denk meer aan anderen, maar zonder te veronderstellen dat ze hetzelfde denken als ik. Ik weet namelijk niet wat de anderen denken, kan het niet zo goed voorspellen en heb vaak het idee dat ze niet of niets denken. Al is dat laatste vooral een gis.

183. HOE cool BEN JE?

Mocht je doelen op mijn lichaamstemperatuur, dan zou ik antwoorden dat ik veelal koeler ben dan de gemiddelde mens (een tot anderhalve graad koeler). Maar je vraagt wellicht naar mijn temperament. In die zin ben ik veel minder cool en durf ik wel eens uit de bol gaan van enthousiasme of van woede. Nog minder cool ben ik als je me vraagt naar ‘coolness’ in de zin van mee en in zijn, erbij horen en me onderscheiden tegenover wie achterop hinkt. Ik ben namelijk alles behalve een trendvolger en ook in sprezzatura blink ik niet echt uit (hoewel ik dat heimelijk wel zou willen).

184. Voel je je wel eens buitengesloten?

Dat gebeurt regelmatig en misschien is het zelfs een van mijn basisgevoelens. Toch probeer het te zien als een verlies van anderen, eerder dan dat van mezelf. Ook al voel ik me buitengesloten, dat betekent niet dat ik mij zomaar laat buiten sluiten.

185. Waar pieker je vaak over?

Over van alles en nog wat en teveel om op te noemen. Ik pieker over het verleden, het heden en de toekomst, het kleine en het grote, het vaste en het vloeibare, wie mij lief is en wie ik vrees, mezelf en de anderen, het levende en het voormalig of toekomstig levende, het bewuste en het onbewuste, deze en andere dimensies, deze en andere universa, en nog meer over wat nu niet meteen in mijn gedacht komt.

186. Hoe zie je de toekomst?

Ik zie de toekomst als iets onbestemd en weinig duidelijk, ook iets zeer onzeker, behalve dan dat het iets is dat grotendeels voorbestemd is en dat er ooit een einde aan komt, al is de mate en vorm van de voorbestemdheid onzeker en het hoe, wanneer en waarom van het einde dat nog veel meer.

187. Wat valt je in de smaak bij iemand die je graag hebt?

Als het gaat om mensen die ik graag heb omwille van het gezelschap, of waar ik graag mee samen ben of werk, heb ik hen vooral graag om hun brede interesse, het enthousiasme in wat ze doen, de openheid naar anders-zijn op veel vlakken en bereidheid om mee te denken, ook als ze daar niet meteen belang bij hebben. Als het gaat om mensen die ik aantrekkelijk vind, is het vaak een samenloop van onverklaarbare innerlijke en uiterlijke aantrekkingskracht.

188. Op wie lijk je het meest?

Net zoals veel andere mensen heb ik wel eens mogen horen dat ik op die of die in mijn familie lijk, of trekken heb van die of die bekende persoonlijkheid, maar ik denk dat ik van iedereen (ook van u dus) wel iets heb, en op niemand in het bijzonder lijk.

189. hoe breng je het liefst de avond door?

Het liefst breng ik de avond door op een ontspannende wijze die mij voorbereid op een goede nachtrust.

190. hoe onafhankelijk sta je in het leven?

Te onafhankelijk om voldoende zelfredzaam te zijn of goed samen te leven, maar afhankelijk genoeg om mij bewust te zijn van de invloed van anderen, voldoende burgerschap te hebben en niet al te vreemd over te komen.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.