Tistjes 20 leefregels … leven met autisme

Tistjes leefregels

 1. Ik mag er zijn, en wie het daar niet mee eens is, bekijkt het maar, liefst van mijn achterkant.
 2. Ik hou van mezelf, maar herinner mezelf en anderen eraan dat ik hen ook graag heb/zie (op mijn manier), ook al omdat ik zonder hen niet veel zou zijn.
 3. Ik tel mee, gewoon voor de veiligheid dat anderen zich zouden vergissen in hun berekening van het bruto nationaal geluk.
 4. Ik zorg voor mezelf,  maar verspreid die zorg over alle levensgebieden en laat ze uitstralen naar mijn omgeving.
 5. Ik mag ‘nee’ zeggen, maar hou er rekening mee dat dit gevolgen kan hebben die ik niet leuk vind.
 6. Ik ben een doorzetter, dat opent deuren maar besef dat het wel eens (mijn) vensters aan diggelen zou kunnen slaan (ik mag ook wel eens een stap terugzetten)
 7. Ik mag spontaan zijn, maar weet onderscheid te maken tussen thuis en daarbuiten, waar spontaan ook kwetsbaar betekent en minder leuke gevolgen kan hebben. Aangevuld met: mijn autisme verhindert mij niet altijd om niet spontaan te zijn (naargelang mijn leervermogen en de draagkracht op dat moment).
 8. Ik ben niet perfect, want ik heb nu eenmaal beperkingen, in bepaalde situaties meer dan anderen. Als ik iets doe waarvan ik niet tevreden ben, bedenk ik dat alles slechts een vingeroefening is.
 9. Ik hoef niet alles uit te leggen, de rest moet ook maar een beetje denken en bovendien is teveel informatie geven vaak ook niet goed.
 10. Ik hoef me niet altijd (zichtbaar) aan te passen. Dat maakt de anderen op de duur lui en verwend. Als de ander verrast is, kan ik toelichten welke aanpassingen ik doe die zij niet (willen) zien.
 11. Ik geloof in mijn kracht, maar wees me ook bewust dat mijn kwetsbaarheid in heel wat situaties ook mijn kracht kan zijn.
 12. Ik geloof in mijn ervaringskennis, omdat ze betekenis geeft aan alle andere vormen van kennis, ook al wordt ze niet navenant erkend.
 13. Ik lever een bijdrage, wat ik ook doe, en let erop dat de beloning of waardering in de lijn ligt met de inspanning, zonder te denken dat voor alles wat hoort.
 14. Ik kom op voor mezelf, maar hou er rekening mee dat er ook anderen zijn die voor mij kunnen opkomen, als ik voor hen opkom en hen laat weten dat ik hun hulp waardeer.
 15. Ik ben waardevol precies zoals ik ben, al besef ik dat ik nog veel kan groeien in waarde, en er nog veel hausses inzitten de komende jaren.
 16. Ik kan het wel, zelfs al zou uit de praktijk het tegenovergestelde kunnen blijken, hoewel veel staat of valt met de invulling van het woordje ‘het’ (ook buiten de slaapkamer)
 17. Mijn kwetsbaarheid is een van mijn eigenschappen, en ik ben niet verlegen om deze toe te geven of te gebruiken in mijn voordeel, ook al wordt dat door sommige anderen wel eens belachelijk gemaakt.
 18. Ik weet wie ik ben, ook al ben ik slechts tijdelijk, in wording en een (kunst)werk in uitvoering. In die zin weet ik wie ik net ben geweest. Ik kan dus verkeerd zijn, terugkomen op wat ik zei of deed, me verontschuldigen of alsnog juist zijn. Ik ben twijfelend.
 19. Een afspraak maken met mezelf is ook een afspraak, ook al durf ik wel daar wel eens te vroeg of te laat komen (of vergeten) (ik schrijf afspraken met mezelf steeds op, zo vergeet de ander het niet).
 20. Een gesprek met mezelf is ook een gesprek, ook al verklaren communicatietheoretici dat ik onzin verkoop (onzin is ook communicatie, zie Watzlawick)

Geïnspireerd door een tekst van Samen Sterk Zonder Stigma, een Nederlandse organisatie opgericht door het Landelijk Platform GGz (LPGGz), Fonds Psychische Gezondheid (FPG), GGZ Nederland, en de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP).

5 Comments »

 1. “Ik hoef niet alles uit te leggen ….”
  Dat is nu net hetgeen mij geknakt heeft. Mij steeds weer moeten verantwoorden. Hoe vervelend, vooral als je zelf niet weet dat er iets te verantwoorden is. Dan zijn ze verwonderd dat je dan ook eens aan puntje 5 en puntje 8 wil meedoen….

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.