‘Wanneer iemand met autisme kennis laten maken met jouw blog?’ …

bestand-4-02-17-13-59-12-crop

Sarah (34) stelt me per mail de volgende vraag: ‘Wanneer is het het juiste moment om iemand met autisme te laten kennis maken met jouw blog, of met informatie zoals die op jouw blog verschijnt?’ Sarah stelt de vraag vanuit haar beroepsleven, als zorgleerkracht, en als zus van een jongere (gemiddeld begaafde) broer met autisme. Een moeilijke vraag, geeft ze toe, maar ‘doe toch maar eens een poging’.

Vooreerst spreekt het natuurlijk voor zich dat ik hier niet ga beweren dat iemand met autisme überhaupt met mijn blog in aanraking moet komen. Ik vind het telkens wel een hele eer als dat wel gebeurt, en als iemand ook nog laat merken dat hij of zij een of andere tekst graag heeft gelezen, of zelfs wil delen met anderen.

Toch besef ik al te goed dat er mensen met (of zonder) autisme zijn die er helemaal niets aan vinden. Of tijdens het lezen boos zijn geworden, er zelfs (blijvende) hoofdpijn aan hebben overgehouden. Enkele mensen hebben me zelfs gemaild dat ze tijdens het lezen spontaan gingen overgeven. Ik relativeer dat natuurlijk. Bovendien:  met slechts 5 brakers op 250.000 doet Tistje het bijlange nog niet slecht, denk ik. De meeste mensen slikken hun eten gewoon weer in, vermoed ik.

Ik wil uw vraag dus liever wat breder zien. Wanneer iemand met autisme in aanraking kan worden gebracht met informatie over autisme van ervaringsgenoten of van andere mensen met autisme.  Vanuit eigen ervaring gesproken, vanzelfsprekend.

Op die vraag zou ik kort kunnen antwoorden: zodra ze op een of andere manier laten blijken dat ze zich vragen stellen en lijken te zoeken naar informatie op het internet van andere mensen met autisme. Mogelijks kan een beroepskracht of vertrouwenspersoon die uitlegt wat autisme concreet is ook verwijzen naar mijn en andere blogs. Van mij moet het niet maar het zou kunnen.

Zoiets hangt volgens mij heel sterk af van persoon tot persoon en van de manier waarop die persoon informatie tot zich neemt, verwerkt en omgaat met digitale teksten. Ik besef dat ik lang niet voor iedereen even ‘toegankelijk’ (vindbaar, verstaanbaar, verwerkbaar) ben.  Dat probeer ik wel te doen. Alleen is het een moeilijk evenwicht tussen zo authentiek mogelijk zijn en mijn schrijfstijl vereenvoudigen. Het liefst zou ik schrijven zoals de mensen van Wablieft. In duidelijke taal. Maar dan met mijn inhoud. Zover ben ik echter nog lang niet. Tegenwoordig schommelt mijn leesbaarheidsniveau rond dat van het vijfde en zesde secundair algemeen secundair onderwijs.

Informatie over autisme is er bovendien in alle vormen en maten. Aan sommige mensen met autisme wordt informatie aangereikt na hun diagnose, anderen zoeken vooraf al het internet af naar concrete voorbeelden om zich mee te vergelijken. Sommige mensen hebben er een weerstand tegen, anderen zijn er zo mee bezig dat het een obsessie lijkt. Bij de ene blijft het bij een periodieke bezigheid, een ander ziet er brood in en maakt er zijn of haar job van.

Omdat ik vroeger veel minder universeel bezig was, mijn diagnose vroeger heb gekregen, en internet toen nog lang niet uitgebreid was, heb ik vooraf vrijwel geen informatie over autisme.  Er bestonden wel films en televisieprogramma’s, maar geen haar op mijn hoofd die er toen aan dacht om iets over ‘sociale gevallen’ te bekijken. Ook nu nog ga ik bewust niet zoeken naar voorbeelden van mensen met een diagnose waarvan sommige mensen beweren dat ik die zou hebben. Ik word dus liever doorverwezen naar informatie (zoals een blog, website, praatgroep, community, boeken, films, …) na uitleg en na een diagnostisch onderzoek.

Sommige mensen hebben ook helemaal geen behoefte aan informatie over autisme of lezen over andere mensen met autisme. Om tal van redenen, en dat is hun goed recht. Er is ook heel wat waar ik liever over lees of naar kijk of in aanraking mee kom. En daar wordt ik ook liever niet toe gedwongen, met zachte of harde hand. Ook al denken sommige mensen in mijn omgeving wellicht dat ik hen daar achteraf heel dankbaar om zou zijn. Het best kan u zich dus op concrete vragen, en niet te rap gaan. Of het nu met mijn blog is of met de vele andere manieren om (mensen met) autisme te leren kennen.

2 Comments »

  1. Het heeft bij mij 4 jaar geduurd voordat ik uberhaupt iets wilde lezen over Autisme.. Geen boek, geen google, geen internet, alleen ik en mijn begeleidster en alles wat ik opnieuw leek te ervaren.. en ik ben een enorme analist. Het is zo’n achtbaan die dan op je af komt dat je eerst moet realiseren waarin je bent beland.. zodra je daar zicht op hebt kun je bewust en gefilterd zoeken. Juist op internet is zoveel te vinden dat je een soort filter moet inbouwen om op de juiste sites en blogs te komen zonder overspoeld te worden door informatie die je niet snap of begrijpt. Zo lees ik maar enkele blogs en ben ik lid van enkele groepen op facebook, die regelmatig door een filter (zelf) worden gehaald of dat ik wat aan heb en of het niet te belastend is.. Ik blijf het overigens lastig vinden maar dat komt nog altijd op zoek ben naar mijn eigen kopie/spiegelbeeld.. gelukkig kan ik iets beter filteren. en vind ik ook de blik van Tistjes soms erg verhelderend maar de schijfstijl is typerend en niet voor allen handig te lezen (niets ten negatieven maar ik ben geen goede lezer)

    Like

  2. Ik denk dat je niemand kunt ‘dwingen’ een bepaalde blog of site te lezen. Je kunt het aanraden, benoemen, maar diegene is vanzelf klaar om informatie te zoeken en lezen en ik denk dat de meeste mensen prima zelf kunnen zoeken. Tenzij ze er zelf om vragen natuurlijk, maar dat is logisch 🙂

    Ik vind het zelf fijn om over autisme te lezen juist vanuit de ervaring van anderen omdat ik er van kan leren. Mijn vriend is natuurlijk weer anders maar door andere ervaringen kan ik soms een nieuwe vraag stellen of gesprek aan gaan. Zo leer ik hem weer beter kennen.

    Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.