1000 vragen aan jezelf #38

 

Nummer achtendertig in de reeks van 1000 vragen aan jezelf-blogs. Over hoe een ideale dag volgens mij eruit zou kunnen zien, of ik liever een ongelukkige mens of een gelukkige hond zou zijn. Of ik op restaurant altijd hetzelfde bestel. Hoeveel vrijheid ik volgens mezelf heb. Over welke titel het boek over mijn leven zou hebben mocht het een roman zijn. Ook waar ik enorm enthousiast over kan worden, van welke spullen ik er maar niet genoeg kan hebben, of ik een vragensteller of eerder een verteller ben. Tot slot of reizen in de tijd mogelijk is, en welke mijn laatste creatieve uitspatting was.

381. hoe zou je een ideale dag beschrijven?

Natuurlijk zou ik hier de wijsneus kunnen uithangen en Horatius’ uitspraak ‘vandaag is de ideale dag, als wij hem ideaal maken’ kunnen aanhalen. Alsof ieder zomaar zelf zijn dag tot een ideale dag zou kunnen vormen. Op een ideale dag zou ik alvast zoveel mogelijk waar ik voldoening uit haal, wat ik goed kan, en wordt alles wat ik niet aangenaam vind of wat een ander beter kan uitbesteed. Zo’n ideale dag is een dag waarop alles meevalt, en er weinig tot geen uitstel is. Ze begint vroeg, rond een uur of zes, en start met een ochtendritueel: douchen, ontbijt en een ochtendwandeling.

Op een ideale dag werk ik van thuis, van negen tot twaalf, in blokken van een half uur, met tussenin een pauze. Op zo’n perfecte dag heb ik na de middag geen verplichtingen meer en zijn dingen die lang zijn blijven liggen of me bezighouden afgewerkt. Het doet ook wel plezier om terloops iets gedaan te hebben wat een ander heel erg waardeert. Zo ga ik tijdens mijn ideale dag ook graag spreken voor een enthousiaste groep mensen die zonder vooringenomenheid de dialoog aangaat.

Verder breng ik de namiddag door met schrijven, een boek lezen, in een boekwinkel of bibliotheek snuisteren, ontdekkingen doen tijdens een wandeling aan zee of in een bos. Of ik ga samen met mijn liefste ergens naartoe waar we het beiden leuk vinden. ’s Avonds kan zo’n ideale dag eindigen op een terrasje aan zee, met een avondwandeling of liefdevol knuffelend voor de televisie of tijdens het voorlezen van een verhaal, in het spinnend gezelschap van onze kat.

382. Zou je liever leven als ongelukkig mens of als gelukkige hond?

Aangezien ik nog nooit een hond ben geweest, of mij moeilijk kan inbeelden wat geluk betekent voor een hond, vind ik deze vraag moeilijk te beantwoorden. Ik vraag me wel af hoe het moet voelen een gelukkige hond te zijn.

383. bestel je altijd hetzelfde als je op restaurant gaat? 

Het gebeurt niet zo vaak dat ik op restaurant ga, maar meestal bestel ik iets anders. Wat ik bestel hangt meer af van het moment, het gezelschap en wat de reden is van het restaurantbezoek.

384. hoeveel vrijheid heb je volgens jou?

Genoeg om niet het gevoel te hebben dat ik er teveel heb en te weinig om het gevoel te hebben dat ik kan doen wat ik zou willen.

385. als je leven een roman zou zijn, welke titel zou het dan hebben?

De meest voor de hand liggende titel zou ‘Werk in uitvoering’ of ‘Het voorlopige verhaal’ zijn, maar of dat zo’n goeie titel zou zijn weet ik niet. Misschien zou ‘Autistisch gelukkig: een tragikomedie’ ook wel passen.

386. wat kan je heel erg enthousiast maken?

Als een moeilijke opdracht, waar ik erg tegenop heb gezien, toch tot een onverwacht positief resultaat leidt, en mensen die ik graag heb maar die niet zo gauw mij feliciteren dat nu toch doen voor dat resultaat.

387. van welke spullen kan je er niet genoeg hebben? 

Dat zijn meestal spullen waar ik iets anders mee kan doen, waar ik mijn fantasie mee kan stimuleren of waar ik mee tijd kan winnen.

388. ben je een vragensteller of een verteller?

Waarschijnlijk meer een vragensteller, hoewel die toch vaak onuitgesproken blijven. Ik sla niet meteen aan het vertellen.

389. is reizen in de tijd mogelijk volgens jou?

Zonder aanpassingen te doen in de opvatting van tijd of met ons lichaam zoals we het nu ervaren, denk ik niet dat het mogelijk is.

390. wat was je laatste creatieve uitspatting?

Mijn laatste creatieve uitspatting was zowel creatief mijn keukenkast herschikken zodat er plots wel voldoende ruimte bleek als een schilderijtje maken op de tablet.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.