In 10 tips naar een autismeblog … autisme en bloggen

Enkele dagen terug stuurt Lente (19) me een berichtje: “Beste Tistje, ik ben al een tijdje bezig met de gedachte om een blog rond autisme te maken. Mijn thuisbegeleidster heeft mij naar u doorverwezen. Ze zegt dat u daar sterker in bent dan zij. Misschien hebt u voor mij enkele tips. Liefst niet te moeilijk, het is niet omdat ik autisme heb dat ik alles weet van internet en computers hé.” Dank je voor je goede vraag, en hierna heb ik geprobeerd tien tips te geven die je mogelijks op weg helpen.

 1. WEES VOORBEREID

  Een blog is een persoonlijk tijdschrift in websitevorm waarin een internetgebruiker met een bepaalde regelmaat informatie deelt met bezoekers (mogelijks lezers). Tenzij de blog afgeschermd is, kan iedereen die ernaar zoekt op het internet of erop is gewezen door iemand, lezen wat er op staat. Vooraleer je begint te bloggen, is het dus belangrijk te weten dat wat je erop zet kan gelezen worden en dus gevolgen kan hebben voor jezelf en voor de mensen in je omgeving. Bij sommige blogsites (zoals WordPress) kan je ervoor kiezen je hele blog of bepaalde artikelen af te schermen voor zoekmachines.

 2. BEGIN EENVOUDIG

  Veel lijstjes rond bloggen vermelden registratie van een blognaam en aansluiten bij een hostingbedrijf als een van de eerste stappen. Mijn ervaring is dat het erg moeilijk is om een goede hosting te vinden, en daarnaast vergt het nogal wat kennis een blog op te bouwen. Ik zou daar dus mee wachten en een aantal jaar rond kijken welke vorm van bloggen het beste werkt voor jou. Zowel bij Blogger, WordPress, Tumblr, als Medium kan je gratis al heel wat.  Na een tijdje proberen kan je eventueel overwegen een domeinnaam (bv Tistje.com in plaats van Tistje.wordpress.com in het begin). Medium vind ik zelf de eenvoudigste manier om te beginnen bloggen. Ook Tumblr biedt heel wat mogelijkheden. Al kan je natuurlijk ook een Facebook-account met pagina openen en via ‘notities’ ook bloggen. Een overzichtelijke blog om mee te experimenteren is om te beginnen dus het belangrijkste.

 3. Zorg voor een EIGEN blogmail

  Net zoals mediadeskundigen aanraden om voor elke sociale medium (facebook, twitter, ..) dat je gebruikt een ander mailadres te openen, is het ook belangrijk voor je blog een uniek mailadres te maken. Bij voorkeur is die gekoppeld aan een goed herkenbare blognaam die je kiest. Zo verhinder je dat je persoonlijke mail niet overbelast geraakt en het is ook veiliger.

 4. Vind je eigen stem

  Ga niet overhaast te werk en kijk rond naar andere blogs en bloggers die al een tijdje bezig zijn. Experimenteer ook eens met lay-out en lettertype, met stijl en inhoud. Probeer van je blog iets te maken dat is zoals jij bent. Inhoud is, samen met vormgeving, het belangrijkste van een blog. Maak artikels, foto’s of filmpjes die jij het liefst zelf leest. Maak je geen zorgen om een publiek te bereiken, of voor bepaalde mensen te schrijven. Probeer je wel te beperken tot wat je zelf hebt ervaren of tot wat je zelf weet. Hou ook rekening met de privacy (zie tip 1), en dat sommige mensen in je omgeving ook negatief kunnen reageren op je blog.

 5. Wees op je hoede voor valkuilen voor bloggers (rond autisme)

  Valkuilen voor bloggers (rond autisme) zijn volgens mij in de bijdragen teveel de nadruk leggen op ventileren van negatieve ervaringen of, het tegenovergestelde, autisme voorstellen als de nieuwe beschaving en een bonus of gave. Het is volgens mij als blogger met autisme ook zeker een een pluspunt als je over iets in je leven schrijft dat op het eerste gezicht helemaal niets met de medische of psychologische kant van autisme heeft te maken. Ook het veralgemenen van bepaalde ideeën die je hebt (en die je mogelijks aan autisme linkt) en bepaalde oplossingen die bij jou werken, is een valkuil waar ik ook voor moet oppassen. Een autismeblog gaat volgens mij in de eerste plaats over een persoon met autisme die ergens, met mensen om zich heen leeft, dingen doet, meemaakt, en zijn of haar idee daarover heeft. Daarnaast ben je natuurlijk niet alleen autist(e) maar veel meer. Het zou jammer zijn dat je bij het schrijven van je blog voortdurend zou moeten nadenken of dat nu al dan niet iets te maken heeft met autisme.

 6. verbind je blog met een reeks sociale media

  Tegenwoordig is een blog die op zichzelf staat eerder een zeldzaamheid.  Sommige bloggers delen hun blogs met hun persoonlijke account, maar dat zou ik afraden. Integreer je blog het best in een reeks sociale media die ook de naam van de blog dragen. Zo is Tistje gelinkt met Tistjes Inspiratiepagina op Tistje, met TistjeXL op Facebook, met Tistje op Tumblr en @tistje01 op Twitter. Natuurlijk zijn één of twee ook al ruimschoots voldoende (maar ik kon niet kiezen). En helemaal geen sociale media is natuurlijk ook ok, al heb je dan natuurlijk veel minder bezoekers.

 7. zorg voor veilig contact

  Na een tijdje bloggen kan het zijn dat er bezoekers wel eens in contact willen komen met wie er achter de blog zit. Dat kan door je blogmail (en dus niet je persoonlijke mail) op je blog te zetten of door (iets duurder) een contactformulier te integreren. Een goed contact met een vaste groep bezoekers kan ook door regelmatig te antwoorden op reacties op je blog en eventuele vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

 8. Wees geÏnspireerd

  Sommige mensen maken een blogschema met thema’s (zie bijvoorbeeld op Pinterest), of een blogagenda met data waarop ze een vaste rubriek inplannen. Ik haal zelf inspiratie waar ik ze vind, toevalligerwijs en in mijn dagelijks leven, of in de boeken (niet steeds rond autisme) die ik lees of de films die ik bekijk. Er zijn daarnaast ook een aantal goede autismeblogs of blogs geschreven door mensen met autisme, zowel Nederlandstalig als Engelstalig, die je inspiratie kunnen bieden.

 9. Kijk niet teveel naar negatieve reacties of statistieken

  Hoeveel een blog bezocht of gelezen wordt, en welk leven een bepaald artikel gaat leiden, heb je als blogger niet in de hand. Je kan met zogenaamde ‘zoekmachine optimalisatie’ proberen om je blog zo hoog mogelijk te doen belanden bij de treffers in zoekmachines, maar vaak is dat niet de moeite waard. Regelmatig iets posten en je eigenheid bewaren in bloggen is beter, heb ik ervaren. Dat kan ook soms leiden tot negatieve tot heel bittere of cynische of boze reacties. Het beste wat je ermee kan doen is hen laten zijn, er niet op reageren of ze verwijderen en de persoon in kwestie blokkeren.

 10. begrens je tijd die je erin steek & geniet ervan

  Het is bij bloggen wel belangrijk om het af en toe los te laten, het te begrenzen (qua tijd die je erin steekt). Zeker als je geneigd bent perfectionist te zijn of je te verliezen in je passies. Vaste tijdstippen om te bloggen of een vaste plaats in huis kan helpen, maar het is vaak zelf zoeken wat voor jou het beste werkt. Een blog pauze af en toe kan ook zeker geen kwaad. Laat je evenmin niet gek maken om geld te verdienen met je blog of meer bezoekers te lokken. De beste manier om toch iets (waardering of geld) te verdienen met je blog is heel goede, doordachte bijdragen te maken. Die uiteindelijk misschien leiden tot een boek, of gepubliceerd worden in een of ander  tijdschrift of een krant. Voor de rest moet een blog gewoon leuk blijven om te schrijven, vind ik. Geniet dus van je blog in de mate van het mogelijke.

5 Comments »

 1. Ja, elk mailadres kan, zolang het gescheiden is van je persoonlijke mail. En je kan ook je artikels automatisch op sociale media laten posten of gewoon kiezen dat artikels via ‘knoppen’ gedeeld worden of beiden.

  Like

 2. Hey Sam,
  fijne zondag alvast.
  Ik blog zelf al meer dan 1 jaar en je tip van de blogmail vind ik ook wel een goede.
  Is het dan best dat ik dan gewoon een mailadres ervoor aanmaak?
  Dat verbinden met social media: ik heb de link van mijn blog op mijn instagramaccount staan.
  Normaal kan je via je blogsite je social media verbinden neem ik aan?
  Bedankt alvast voor je antwoord en voor je handige tips

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.