‘Wat doen kinderen met autisme het liefst?’ … autisme en kinderen

Foto van sydney Rae op Unsplash

 

Het is eerder zelden dat thema’s op fora van mensen met (kinderen met) autisme gaan over vragen als ‘wat vinden ze het leukst aan zichzelf’, ‘waar zijn ze volgens zichzelf absoluut het best in’ en ‘waar beleef je het meest plezier aan’. Toch komt het af en toe in bod in gesprekken die ik opvang of heb. In een recent Australisch onderzoek waren dat de drie vragen die autismeonderzoekers aan een groep van drieëntachtig kinderen met autisme van 8 tot 15 jaar vroegen (M. Clark & M. Adams, 2020) 

Uit het onderzoeksartikel blijkt dat de kinderen zichzelf  zagen als ‘een goede vriend of persoon om mee samen te zijn’, gevolgd door ‘goed zijn in bepaalde dingen’ en ‘hardwerkend, slim, succesvol en/of intelligent’. Ook lichamelijke kenmerken (kleur van ogen, lengte, ogen), hun uniciteit, het geluk dat ze volgens zichzelf uitstraalden of hun goed gevoel voor humor vonden ze zich goed aan zichzelf. Sommigen vermeldden ‘hun autisme’ en slechts enkele kinderen vonden dat ze helemaal niets goed vonden aan zichzelf.  

Op de vraag waar ze het best in waren volgens zichzelf, waren ‘fysieke activiteit en sport’, ‘wiskunde en wetenschap’ en ‘creativiteit en kunst’ het meest genoemd. Andere antwoorden waren ‘dingen bouwen’, ‘muziek maken’ en ‘uitzonderlijke kennis van een lievelingsthema’. Opvallend genoeg, volgens de onderzoekers, vonden ook heel wat kinderen dat ze goed waren in socializen, zoals praten met anderen, vriendschap, en vriendelijk of aardig zijn.  

Op de vraag wat ze het liefst deden waren ‘technologie en gamen’, ‘dingen maken’ en ‘fysieke activiteiten’ (zoals sporten, wandelen, …) het meest genoemd. Een aantal kinderen vond ook ‘alleen zijn’ zoals ‘op mijn eentje op stap gaan’ en ‘op mijn eentje bezig zijn als ik dat wil’ wat ze het liefst deden.

Kinderen met een voorkeur voor technologie en gamen dachten aan ‘YouTube kijken’, ‘Iphone Games spelen’, ‘Xbox spelen’, ‘op de computer spelen’, ‘spelen met/op de Ipad’, ‘coderen’ en ‘videogames spelen’. Toch vielen ook ‘kaart – en bordspelen’, ‘luisteren naar muziek’, ‘vissen’, ‘zingen’, ‘boeken lezen’, en ‘in de tuin bezig zijn’ in de smaak.

Met ‘dingen maken’ bedoelden de kinderen ‘mijn eigen album maken’, ‘personages bedenken’, ‘figuren uit klei maken’, ‘tekenen’, ‘treinsets bouwen’, ‘lego bouwen’, ‘kunst maken’ en ‘bakken’. Bijzondere interesses die sommige kinderen opnoemden in het artikel waren ‘mode’, ‘tekenfilmpjes maken’, ‘kijken naar wetenschapsprogramma’s of lezingen bijwonen’, ‘verkeerslichten spotten’ en ‘stem imitaties doen’.  Een aantal kinderen vond ook ‘alleen zijn’ (‘op mijn eentje op stap gaan’, ‘op mijn eentje zijn als ik dat wil’) wat ze het liefst deden.    

Wie weet kan dit iemand inspireren om de volgende weken zichzelf of andere mensen met autisme te inspireren tot activiteiten die eventuele verveling verdrijven.

Bron : The self-identified positive attributes and favourite activities of children on the autism spectrum /
Megan Clark & Dawn Adams (Research in Autism Spectrum Disorders, April 2020)

2 Comments »

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.