10 dingen die je kan doen om (mijn) leven met autisme te vereenvoudigen .. autisme en aapassingen

Foto van Nina Mercado op Unsplash

 

  1. Hou er rekening mee dat ik niet meteen of onregelmatig oogcontact maak. Beschouw dit niet noodzakelijk als een teken van minder vertrouwen, minder bereidheid tot contact, desinteresse, of dat ik iets iets achter zou houden. Oogcontact blijven houden houdt mij vaak af van goed luisteren, concentratie op wat je bedoelt en nadenken over een antwoord of reactie. Bovendien kan oogcontact mijn aandacht doen verliezen in opvallende details in je oogbol of de schoonheid ervan, in het bijzonder als je een vrouw bent. 
  2. Voorzie ruimte en mogelijkheid tijdens het werk, vrije tijd of andere sociale gebeurtenissen om ergens op adem te kunnen komen, bijvoorbeeld door rustig alleen te zijn of af en toe mij goed te kunnen uitleven met een gecontroleerde overvloed van prikkels die ik graag heb. Besef dat de tijd dat ik moet recupereren vaak groter is dan bij de meeste mensen. Hoe dat gebeurt, verschilt van persoon tot persoon. Als die mogelijkheid er is, kan dat helpen om minder gemakkelijke of onaangename situaties langer uit te houden. 
  3. Laat mij toe af en toe stoom af te laten met fidgets of eenvoudige rituelen, tenzij die schadelijk zouden zijn voor anderen of er een andere goede reden zou zijn om dat niet te willen.  Het is een van de beste, gemakkelijkst te gebruiken uitlaatkleppen, net zoals knijpballetjes en kletsen over foto’s voor meer sociale mensen.
  4. Hou rekening met bepaalde routines die mij helpen om op gang te komen of het ijs te breken. Het zijn kleine gewoontes die mij helpen om stress door verdere verrassingen aan te kunnen. Ze kunnen voor sommigen die ze voor het eerst opmerken wat vreemd voorkomen, maar zijn het waard. 
  5. Waardeer mijn ‘fiep-achtige’ interesses, en probeer ze niet te problematiseren, maar ze te zien als iets waardevol, waarin enkele van mijn talenten schuilen. Als je kan, toont dan interesse en praat erover met mij. 
  6. Reik mij de hand om samen zo goed mogelijk samen te leven, door rekening te houden met de zintuiglijke en andere prikkels die mij irriteren, die ik kan aanpassen of wegnemen, en besef dat iedereen met autisme een ander pallet heeft aan irriterende of stresserende prikkels.
  7. Probeer de afstand, letterlijk en figuurlijk, die ik aangeef om comfortabel te blijven te respecteren. Ga niet zomaar naast mij zitten, verdring mij ook niet, maar maak geen lichamelijk contact zonder ik dat wil. Over het algemeen heb ik het ook moeilijk met handdrukken, kussen op de wang en schouderklopjes. Dat kan uiteraard wisselen van autist tot autist, en in mijn geval zijn er ook uitzonderingen mogelijk van situatie tot situatie.
  8. Hou je veronderstellingen het liefst zo ver mogelijk op het moment dat je met mij in contact komt, en zeker als die veronderstellingen gebaseerd zijn op slechte, verouderde en simplistische informatie. Als het gaat over autisme, is er maar weinig waarover niet te twijfelen valt, maar niet dat iedereen met autisme verschillend is, en veralgemeende aanpassingen zijn vaak een belediging. 
  9. Probeer geduld te hebben en geef mij de tijd om te reageren. Verwacht niet onmiddellijk mondelinge, en zelfs schriftelijke reacties of antwoorden. Het duurt, los van mijn intelligentie, in het algemeen langer om te antwoorden, om betekenis te doorgronden en om woorden te kiezen. 
  10. Vergeet de vorige aanpassingen als je in contact komt met andere mensen met autisme dan mezelf, en vraag hen of hun vertrouwenspersonen wat ze precies willen, aangezien ze elk eigen irritaties, noden en behoeften hebben. 

1 Comment »

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.