1000 vragen aan jezelf #94

Als je potlood en papier zou krijgen, wat zou het eerste zijn dat je zou tekenen? Mocht ik kunnen tekenen, zou ik een mooie gele bloem tekenen, met een blauwe lucht en een groene zon, en daarnaast een roze marsmannetje en een purper marsvrouwtje, die voor een sterrenpoort stonden waarlangs de wekelijkse interstellaire boekenbus net kwam over geflitst.

Wat is het meest recente opmerkelijke positieve wat anderen voor jou hebben gedaan? Teveel om op te noemen, maar het meest recent is dat de uitbaters van het luidruchtige en stinkende kroeg even verderop eindelijk besloten hebben hun keet te sluiten. Dat betekent ook dat we deze zomer (hopelijk) verlost zijn van geur van verbrandde worsten op de barbecue, kots in de goot, huisdieren die opschrikken bij de bulderende stem van de herbergier of zatlappen die tot in de vroege morgen smartlappen mismeesteren.

Wat is het eerste wat opmerkt als je iemand voor het eerst ontmoet? Meestal is dat een opvallend detail, en dat kan van alles zijn, van een vreemd gezwel op iemands huid, tot een kleurschakering in een oog, van een smaakvolle kleurcombinatie of aantrekkelijke stem of lichaamsvorm tot een geur of  opvallende lichaamshouding. Het is vaak iets waar die ander zich niet van bewust is als ik hem of haar erop aanspreek.

Waarom heb je nog niet gedaan wat je al altijd eens graag had willen doen? Omdat wat ik altijd eens graag zou willen doen meestal slechts een voorwendsel is om al het andere dat ertoe zou kunnen leiden te doen. Mijn neiging om van alles uit te stellen en moeite om planmatig te werken zal er vast ook mee te maken hebben.

Wanneer voelde je voor het laatst plaatsvervangend schaamte? Ik voel niet gauw plaatsvervangende schaamte omdat iets altijd wel een reden heeft, hoe schaamteloos het ook lijkt. Toen een oudere vrouw naast me kwam staan, haar rok ophief en haar urine rijkelijk over het trottoir liet vloeien, kwam wel dicht in de buurt.

Verondersteld dat je herboren zou worden, in wat of wie zou dat zijn? Dat vind ik moeilijk voor te stellen. Het is al moeilijk voor te stellen geboren te worden, of te zijn, laat staan herboren. Het zou voor mij ook iets immaterieel mogen zijn. Als een idee of een stelling, een gevoel of een verhaal dat van generatie op generatie overgeleverd wordt.

Zou je liever iemand in het openbaar of ergens afgezonderd kussen? Over het algemeen zou ik toch voor de intimiteit van een besloten ruimte kiezen, hoewel het er wel van afhangt om welke vorm van kus het gaat en wat de openbare ruimte is. Hoewel de beste kussen zich niet laten sturen en een kus met je liefsten geen uitstel duldt. Kus me en je weet wat je voor mij betekent, zoals dichter(es) Sylvia Plath ooit zou gezegd hebben.

Welk lichaamsdeel zou je niet meteen missen? Ik heb niet meteen een lichaamsdeel in gedachten dat ik zou missen. Als ik een nieuw exemplaar in de plaats zou krijgen, en het zou in mijn lichaam ook aanvaard worden ook, is het natuurlijk iets heel anders.  

Hoe verhouden je loopbaan, geld, familie, liefde en kennis zich in je leven? Als erwtjes en worteltjes in een grote kookpot,  met wat ajuin en nog allerlei ingrediënten die op het moment zelf worden toegevoegd.

Hoe reageer je als er iets niet gebeurt zoals jij het had gepland? Dat gebeurt wel eens, en het is eigen als je samen leeft met een ander. Zeker als die ook gezegend is met een autistisch brein. Natuurlijk roept het soms heftige emoties op. Zeker als ik het niet heb zien aankomen kan ik mopperend of boos zijn, hoewel mijn omgeving daar zelden iets van lijkt te merken. Ik denk dat niemand het leuk vind dat iets wat gepland is dat niet doorgaat zoals verwacht.  Zelfs diegenen die bij hoog en laag beweren geen concrete plannen of voorbereiding te maken. Toch is de regel volgens mij eerder dat het niet loopt als gepland. Ik probeer dat in gedachten te houden met in mijn beleving mijn planning als vangnet en vertrouwensinfuus. Natuurlijk heeft het gevolgen voor de toekomst, omdat ik dat soort situaties probeer te vermijden, maar op het moment zelf probeer ik er het beste van te maken.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.