‘Iedereen rent een eigen race’ … autisme en uitdagingen

Omdat men mij enthousiast vroeg wanneer het volgende boek zou ver schijnen, zakte ik even weg in een dwang om zoveel mogelijk te schrijven totdat mijn psychologe me tot de orde riep. Zij toonde me hoe ik terug op mijn gewenste parcours terecht kon komen in plaats van mezelf opnieuw te verliezen in de wensen van anderen.

Ik probeer op die manier mijn leven en dat van anderen tegenwoordig te bekijken als een race. Iedereen rent namelijk zijn eigen race waarin het niet uitmaakt wie de eerste is. Hetgeen er toedoet is dat je blijft lopen. Ikzelf heb al kapotte knieën van iedere val die ik heb gemaakt, maar toch weet ik tot op heden op de een of andere manier steeds terug overeind te krabbelen en verder te gaan. Ik wil niet beweren dat alles nu vlot verloopt. Soms struikel ik namelijk nog steeds, om andere keren de verkeerde weg in te slaan. Maar ik blijf de route volgen die me in mijn ogen het beste ligt. En daarom kan ik eigenlijk nu al zeggen dat ik op mijn eigen manier mijn bestemming al heb bereikt.

Jasmien Verstricht, schrijfster van haar eigen verhaal, in Sterk! in Autisme, jaargang 39, September-Oktober 2020

1 Comment »

  1. Wat sluit deze quote mooi aan bij de huidige benadering van Cognitie en bewustzijn: Predictive Processing. (zie Anil Seth, Metzinger)
    Daarin vullen wij onze ego-tunnel, hoe we zelf de (sensorische) info over de wereld opslaan als een eigen kaart van de wereld. En dat dit “behang van de ego-tunnel” (we weten niet waar het is opgeslagen: ons hoofd, onze darmen of in The Field) ons handelen bepaalt.
    En dat dus m.i. de Autist ander behang heeft omdat hij anders waarneemt. Ik ben als autist “anders bedraad”.
    (Gek hè, linkshandig mag linkshandig zijn, homo mag homo zijn, maar een HSPAutist mag geen Autist zijn, “die is gestoord”. Dat waren linkshandigen en homo’s vroeger ook hoor. Natuurlijk is dat lastig als minderheid. Volhouden: Autism Acceptance )

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.