‘Het kon me wel schelen, ik zou geen vlieg kwaad doen’ … autisme en pesten

Op school heb ik het erg moeilijk gehad: er werd een vorm van autisme bij me vastgesteld. Ik heb gigantische concentratieproblemen en kan niet om met te intense prikkels. Drukke plaatsen, sterke geuren… Alles wat zintuiglijk te veel is, veroorzaakt in mijn schedelpan een enorme chaos. En dat heeft z’n weerslag gehad: ik werd zwaar gepest en haalde altijd slechte punten. In één van de laatste scholen waar ik heb gezeten, werd ik zelfs gepest door de leerkrachten. En door mijn klastitularis.

Door die samenloop van omstandigheden begon ik, in de periode dat wij nét samen waren, stevige paniek- en angstaanvallen te krijgen. Tot in het extreme: mijn neus bloedde, ik huilde en sloeg dingen kapot. Ik ging van de ene psychiater naar de andere, en ben uiteindelijk een tijdje opgenomen geweest in de psychiatrie. Ik schaam mij daar niet écht over. Maar toch…

Zelfs als er veel geliefden rond mij zijn, kan ik me nog erg alleen voelen. Ik denk dat het kwam omdat ik andere gedragingen had. Ik was ‘raar’, zeker? Ik probeer veel op te lossen met humor. Maar dat komt heel zelfzeker over. In combinatie met mijn slechte punten dachten mensen misschien dat ik een olifantenhuid had, dat het mij allemaal niks kon schelen. Wat totaal niet waar was. Ik ben iemand die wil dat iedereen zich goed voelt. Ik zou geen vlieg kwaad doen.

‘Iedereen leek achter ons te staan, maar met het geld kwam ook de afgunst’ Harry Descamps (26), deelnemer aan ‘Huis gemaakt’ in Humo van 8 juni 2021

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.