10 recente bevindingen in autismeonderzoek … autisme en onderzoek

  1. Een mannelijk gezicht is over het algemeen meer uitgesproken aanwezig bij zowel vaders als moeders van autistische personen. Faciale mannelijkheid zou deel kunnen uitmaken van een erfelijk breed autistisch fenotype. (hier)
  2. Autistische individuen schijnen het meest kwetsbaar te zijn voor afleiding van moment tot moment door irrelevante maar visueel interessante prikkels. (hier)
  3. Autistische jeugd heeft duidelijk een grotere kans op zelfmoord dan in het algemeen, ongeacht de leeftijd (vooral jonge kinderen en oudere adolescenten hebben kans op suïcide) of geslacht/gender (jongens en meisjes hebben evenveel risico). (hier)
  4. Volwassenen met een diagnose autisme die als verdachte in aanraking komen met Justitie, hebben verhoudingsgewijs een beperkter aandeel, en zijn minder vertegenwoordigd in de bijzonder gewelddadige misdrijven, misdrijven te maken met drugs of verdovende middelen en diefstal met geweld. (hier)
  5. Van de adolescenten die in een onderzoek rond alcoholgebruik bij autistische jongeren alcohol gebruikten, dronken degenen die meer autistische kenmerken vertoonden opmerkelijk minder eenheden dan hun leeftijdsgenoten zonder autisme en deden ze ook minder snel aan ‘binge-drinken’. (hier)
  6. Autistische personen zijn niet zozeer trager in het kijken naar de mond of de ogen van de spreker maar kijken sneller weg tijdens een gesprek. (hier)
  7. Autisten zijn niet zozeer apathisch maar eerder hypergevoelig voor bepaalde sociale stimuli en wat op het eerste gezicht onverschilligheid lijkt zou vermijdend gedrag kunnen weerspiegelen. (hier)
  8. In een vergelijkende studie van autistische en ‘typische’ moeders bleken er geen verschillen zoals wat betreft tevredenheid over hun leven en hun vertrouwen over hun moederschap. Het enige domein van ouderschap waarop autistische moeders en autistische ouders in het algemeen lager scoorden, was ouderlijke discipline, door de onderzoekers verklaard door een meer accepterende houding tegenover het gedrag van hun kind (niet door het minder goed ouderschap).(hier)
  9. Autistische mensen vertonen slechts atypisch gedrag in specifieke situaties wanneer ze geconfronteerd worden met veranderingen in de omgeving van relatieve zekerheid naar zeer onzekere omstandigheden. (hier)
  10. De vooringenomenheid bij het aanwerven van autistische werknemers zou voortvloeien uit een afkeer van hun atypische sociale presence, eerder dan op basis van hun professionele kwalificaties (of het tekort daaraan). (hier)

Bovenstaande bevindingen zijn geïnspireerd door de bijdragen van onderzoeker Michelle Dawson, zelf vrouw met autisme, op haar persoonlijke Twitter-account en blog.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.