‘Autistische vrouwen goed in poëzie en corrigeren van teksten’ … autisme en talenten

Foto van Chang Duong op Unsplash

We stellen dat iemand autisme heeft als iemand in de sociale communicatie beperkingen ervaart. Bijvoorbeeld door het niet-opmerken dat iemand verdrietig is en het vervolgens niet goed kunnen troosten van die persoon. Verder kan iemand met autisme moeite hebben met veranderingen, of bepaalde interesses hebben waar die persoon zich helemaal in kan verliezen. En dan is er eventueel ook nog een overgevoeligheid voor sensorische prikkels als geluid en licht

Ik denk dat mensen bij iemand met autisme al snel het beeld hebben van een soort ‘Rain Man’. Vroeger werd de diagnose autisme maar heel zelden gesteld, alleen als de problematiek zo fors was dat iemand niet meer zelfstandig kon wonen. Maar er zijn ook minder ernstige gevallen. Onder de juiste omstandigheden kunnen zij prima functioneren.

Autisme is wetenschappelijk gerelateerd aan bepaalde talenten. Er is vaak sprake van een goed oog voor detail, een goed gevoel voor taal en bij vrouwen zien we regelmatig dat zij goed zijn in het corrigeren van teksten, het schrijven van poëzie en überhaupt heel kunstig en creatief zijn.

Het is goed dat er meer wordt ingezoomd op de positieve kanten van autisme, dat er ruimte wordt gegeven aan iemands eigen talent, in plaats van dat er wordt gekeken naar hoe iemand zich kan aanpassen aan wat maatschappelijk gezien ‘normaal’ of gewenst is. Dat is onder meer te danken aan het belang dat tegenwoordig gehecht wordt aan een inclusieve maatschappij. Waar we niet allemaal hetzelfde zijn, maar waar iedereen zich fijn voelt.

Annelies Spek, psychologe in ‘Mensen met autisme vaak onnodig buitengesloten door de maatschappij’, in het Algemeen Dagblad van 16 juni 2022

2 Comments »

  1. Diezelfde talenten zijn ook bij mannelijke autisten te vinden. Niet elke mannelijke autist is een ICT-nerd! Veel van hen hebben talenten in de alfa-sector ipv de in de matrix!

    Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.