6 hardnekkige mythes over autisme … autisme en beeldvorming

  1. Autisme is besmettelijk: Autisme is niet besmettelijk. Dit betekent dat het niet kan overgedragen worden van de ene op de andere persoon, of dat mensen door met autistische mensen samen te leven autistisch kunnen worden. Evenmin neemt iemand die tijdens een feestje of een reis in de buurt is van een autistisch persoon diens autisme zomaar over.
  2. Mensen laten zich diagnosticeren om er geld mee te verdienen: Vooreerst leidt autistisch gediagnosticeerd worden niet vanzelf tot geldgewin, integendeel. Het leidt in elk geval niet automatisch tot een uitkering of zelfs ondersteuning. Meer zelfs, soms vormt autisme een struikelblok als het gaat om ondersteuning of het bekomen van een uitkering. Wie geld wil verdienen met ‘autisme’ heeft meer kans dat te doen zonder een diagnose autisme. Met een diagnose autisme of door ondersteuning te geven aan mensen met autisme, door onderzoek of begeleiding of belangenverdediging wordt je in elk geval niet schatrijk (niet in materiële zin, mogelijks wel in andere betekenissen van rijkdom).
  3. Zelfdiagnose komt vaak in een opwelling: Zelfdiagnose kent veel varianten, van mensen met een vermoeden van autisme geuit door hulpverleners tot mensen die zelf op zoek zijn gegaan vanuit een vermoeden van autisme op basis van beeldvorming in media, boeken en films. Het gebeurt zelden dat ze dit in een opwelling doen. Meestal beginnen mensen met een zelfdiagnose autisme pas na een hele tijd openlijk te spreken of schrijven over hun zelfdiagnose autisme. Meestal zijn het mensen die niet de middelen of de motivatie hebben om hun autisme formeel te laten erkennen. Een zelfdiagnose is slechts in zeer beperkte gevallen echt zinvol.
  4. Autistische mensen zijn gewoon lui: Op het eerste gezicht lijken sommige mensen weinig actief, in de zin dat ze steeds hetzelfde doen en niet willen ingaan op eisen of verwachtingen of vragen om iets te doen voor een ander. Of ze lijken voortdurend moe, te slapen of zich af te sluiten. Er bestaan uiteraard luie autistisch mensen maar niet meer dan bij mensen in het algemeen. Veel mensen met autisme zijn vaak uitgeput door worstelen met executieve functies, overweldigende zintuiglijke prikkels of zelf moeten maken van overzicht of zoeken naar duidelijkheid. Iemand lui noemen is een slechtere vorm van labeling en gemakzucht, beter is bedenken wat er achter die schijnbare luiheid zit. 
  5. Alle autistische mensen hebben een goed geheugen: Dit is een van de mythes die komt uit de verwarring van ‘idiot savants’ en autisme in een aantal films, zoals Rain Man. Sommige mensen met autisme hebben inderdaad een redelijk goed geheugen. Anderen zijn veel minder goed in onthouden of onthouden wat voor sommige mensen ‘onzinnige details’ zijn.
  6. Een diagnostisch onderzoek is altijd juist als het gaat over autisme. Een psychodiagnostisch onderzoek op basis van een vermoeden van autisme of van een aanmeldingsvraag, gebeurt door mensen, die deskundig zijn in wat ze doen maar ook fouten kunnen maken, onder druk werken, soms te weinig middelen of te weinig ervaring hebben met veel verschillende mensen met autisme. Een autismediagnose (of net het niet in aanmerking komen ervoor) kan dus altijd in twijfel worden getrokken. Het is daarom goed de motivatie tot de autismediagnose in een diagnostisch verslag te ontvangen en met eventuele vragen naar ofwel het diagnostisch team ofwel naar een autismecoach te stappen.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.