‘Is autisme een bijwerking van boeken lezen in plaats van uitgaan met vrienden?’ … autisme en beeldvorming

Foto van Christin Hume op Unsplash

Sommige vragen zijn te ‘dom’ om te beantwoorden, zou je denken, maar daar ben ik het niet mee eens. Ik vind het zelfs wat hautain om zoiets aan te nemen. Zelfs wanneer ‘LittleAsshole44’ mij vraagt of ‘autisme een bijwerking is van boeken lezen, eerder dan uitgaan met vrienden’, wil ik daar even, maar niet teveel, tijd voor vrijmaken.

Nee, autisme is geen bijwerking, en al zeker niet van boeken lezen of het niet uitgaan met vrienden. Er zijn immers heel wat duidelijk niet-autistische mensen die boeken hebben gelezen, eerder dan met hun vrienden (of drinkebroers) hun tijd en geld over de balk te gooien in uitgaansgelegenheden. Er zijn daarnaast behoorlijk wat autistische mensen die relatief weinig boeken hebben gelezen.

Het is al zeker geen diagnostisch criterium om autisme vast te stellen dat je veel moet hebben gelezen in je jeugd of vroege of latere volwassenheid. Integendeel, volgens sommige hulpverleners zou het zelfs een teken zijn dat je net niet autistisch bent, al hangt het dan wel af van welke boeken je hebt gelezen. Veronderstel dat je antwoordt dat je vooral fictie hebt gelezen, dan mag je bij sommige diagnostische ‘deskundigen’ al beschikken. ‘Autisten lezen helemaal geen verhalen’, heb ik al verschillende keren mogen horen.

Het is wel zo dat autistische mensen buitengewoon geïnteresseerd kunnen zijn in lezen van boeken, dat ze daar hun studie aan wijden, en een beroep mee vinden. Sommige autistische mensen hebben al getuigd dat ze hiermee geholpen waren in hun leven, onder andere in het verwerken van sociale situaties of emotionele toestanden. Sommige autisten voelen zich ook meer comfortabel met boeken die zij als een veilige haven zien, dan met mensen. Maar het is niet andersom zo dat zij door het lezen van boeken autistisch(er) zijn geworden. Integendeel vaak, ze hebben vaak hun autisme leren camoufleren of compenseren, wat het in hun latere leven bemoeilijkt heeft om een erkenning van hun autistisch zijn te krijgen. Misschien hadden ze dus eerder als autistisch erkend geweest mochten ze wat minder boeken hebben gelezen. Al weet je dat natuurlijk nooit.