Een kwestie van informatie

handleiding-voor-beelddenkers

Net zoals de verdwaalde in een onbekende wereld, nemen autisten alles letterlijk. Ze moeten wel, want ieder brokje informatie kan belangrijk zijn. Als ze achteraf ontdekken dat het niet zo bedoeld was als het werd gezegd, voelen ze zich gekwetst en beledigd. Maar als je van tevoren zegt dat het een grapje is kunnen ze er wel om lachen. Dubbelzinnigheid kunnen ze het best begrijpen, maar ze houden er helemaal niet van omdat het proces van fragmenten aan elkaar lijmen er alleen maar lastiger van wordt.

Wie over onvoldoende informatie beschikt, kan verkeerde conclusies trekken. Dat geldt voor de autist zelf, maar zeker ook voor mensen in zijn omgeving. Als je niet weet dat de autist zich met fragmenten moet zien te redden, schrijf je zijn gedrag aan heel andere dingen toe. Net zoals mensen in dat onbekende land. Die kunnen de reacties van de onbekende vreemdeling niet plaatsen. Ze gaan misschien wel harder tegen hem praten omdat ze denken dat hij doof is. Ze staan er niet bij stil zij zelf over informatie beschikken waar de vreemdeling geen wet van heeft.

Lot Blom in Beelden in je hoofd: handleiding voor beelddenkers(Uitgeverij Ankhermes, 2012)

1 Comment »

  1. Lijkt precies op mij van toepassing. Ik ben heel serieus en de enige manier om het “goed” te doen lijkt wel door alles letterlijk te nemen.. Meestal merk ik het wel als iets dubbelzinnig of op een andere manier bedoeld was, maar er zijn mensen die ik nooit helemaal zal begrijpen. Zo heb ik vaak problemen met sarcastische mensen. Ik ga ze zo veel mogelijk uit de weg. Het ene zeggen en het andere bedoelen, en dan meestal op een niet positieve manier… Ik begrijp dat gewoon niet.

    Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.