Een soortement psychologisch autisme …

Coelho, Overspel

Een van de symptomen die ik bij mezelf ontdekte was een soortement psychologisch autisme. Mijn wereld, voorheen ruim en vol mogelijkheden, werd kleiner naar mate mijn gevoeligheid aan veiligheid groter werd. En waarom? Het is misschien een erfenis uit de tijd van onze voorouders die in grotten woonden: groepen beschermen zich, solidairen worden gedecimeerd. Maar toch, ook al leven we in groepen, alles onder controle hebben is onmogelijk, zoals bijvoorbeeld een haal die uitvalt of een cel die gek wordt en zich ontpopt tot een tumor. Het valse gevoel van veiligheid laat ons dit vergeten. Hoe duidelijker we de muren van ons leven kunnen zien, hoe beter. Ook al zijn het maar psychologische grenzen, ook al weten we eigenlijk dat de dood vroeg of laat binnenkomt zonder kloppen, het is fijn om te doen alsof we alles onder controle hebben.

Paulo Coelho in Overspel: roman (De Arbeiderspers, 2015)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.