‘Laten we de sterktes en interesse van mensen met autisme inschakelen’

teacch

Moeite met verstaan van betekenis wordt beschouwd als het meest centrale probleem van mensen met autisme. We kunnen niet verwachten dat ze verstaan waarom we hen vragen om bepaalde dingen te doen, hoe de vaardigheden en het gedrag dat we hen leren met elkaar verband houden, of zelfs wat we van hen verlangen. Zelfs de meest intelligente mensen met autisme zijn vaak in de war of onzeker over verwachtingen, sociale of maatschappelijke gebruiken en prioriteiten. Een goede leraar is er een die op een inlevende, helpende en positieve wijze iemand met autisme kan begeleiden in onze verwarrend en moeilijk te interpreteren cultuur. De TEACCH-aanpak benadrukt daarbij het waarderen en inschakelen van sterkten en interesses van personen met autisme. Ons doel als opvoeders, onderwijzers, ouders en anderen die samen werken met mensen met autisme is de wereld door hun ogen te zien en dan dit perspectief te gebruiken om hen zo te leren zo onafhankelijk mogelijk te functioneren in onze cultuur.

Gary B. Mesibov, Victoria Shea & Eric SchoplerThe Teacch Approach to Autism Spectrum Disorders (Springer, 2004) (voor een korte beschrijving van de TEACCH-aanpak, zie onder andere deze uitleg door Autisme Centraal)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.