Getekend, Tistje … over de handtekening

TistjeHet is verwonderlijk, maar het bestaat nog, en het overkwam mij enkele keren, dat het sollicitatieproces voor een baan onder andere bestond uit de analyse van mijn handschrift en zelfs mijn handtekening. Wees gerust, ik ga hierna niet mijn mening verwoorden over signature analysis. Ik zou trouwens snel klaar zijn, want ik sceptisch tot ongelovig tegenover die interpretaties van handtekeningen of handschrift. Dat die analyses er bij mij meestal op wezen dat ik van generlei nut was, is daar waarschijnlijk niet vreemd aan.

De impact als het uitzicht van handschrift en handtekeningen fascineren me des te meer. Waarschijnlijk zit mijn dyspraxie daar iets voor tussen. Ik heb in mijn ontwikkeling veel geworsteld met een leesbaar handschrift ontwikkelen. Het fenomeen ‘handtekening’ en de betekenis die eraan verleend wordt vind ik bovendien erg vreemd. Zo’n ‘krabbel’, want bij de meeste mensen is het niet veel meer dan dat, kan zowel veel goeds als veel kwaads berokkenen. Je handtekening niet meer kunnen of mogen zetten is tegenwoordig een symbool voor een bijzonder zware handicap.

Lang geleden, toen brieven nog de enige vorm van lange afstandscommunicatie waren, was een ontwikkeld handschrift en de stijl van een handtekening echt belangrijk. Tegenwoordig communiceren mensen met ‘OMG’ of ‘LOL’, of sturen ze mails zonder handtekening. In het beste geval heeft zo’n mail aan de voet een zogenaamd ‘stijltapijtje’, een citaat dat iemands persoonlijkheid weerspiegelt.

Toch is een handtekening nog steeds iets wat meer waarde heeft dan we zouden denken. Al besteedt de ene er meer werk aan dan een andere. Bij sommigen is het een slordige krabbel, bij anderen een echt miniatuurkunstwerkje. Sommigen houden het bij twee letters die ze in elkaar laten vervloeien (E en R bv), terwijl anderen hun voor – en familienaam al dan niet sierlijk voluit schrijven.

Wie al eens een goede sollicitatietraining heeft gevolgd, heeft intussen ook wel geleerd hoe een handtekening er wel of niet moet of mag uitzien. Hoewel iedereen er achteloos over doet, wordt er veel meer over nagedacht dan we zouden denken. Zelf zou ik mijn handtekening niet laten ontwerpen of bij een stylist te rade gaan om mijn handtekening dynamisch, sociaal, ambitieus, solidair of creatief uit de hoek te laten komen.

Toch heb ik veel opgestoken van de tips die ik kreeg tijdens de voorbije trainingen in solliciteren. Zo zijn er, om een goede handtekening te maken, een aantal, haast vanzelfsprekende tips, zoals je naam herkenbaar eruit laten springen, gekrabbel (lussen en lijnen) en doorhalingen vermijden en de grootte verzorgen. Ook zijn er op het internet een aantal voorbeelden van handtekeningen waar je inspiratie uit kan putten. Er zijn intussen ook handige sites waar je je handtekening kan laten maken en/of oppoetsen.

Hoewel een handtekening zowel een uiting zou zijn van iemands persoonlijkheid als iemands motorische vaardigheid, bestaan er ook academici die beweren dat autisme een invloed zou hebben op de ontwikkeling en evolutie van iemands handtekening. Veel mensen met autisme zouden worstelen met het zetten van de handtekening, zowel in het ontwerpen als behouden ervan. Sommige mensen met autisme zien bij het woord ‘handtekening’ ook niet altijd dat stukje handschrift, maar eerder een getekende hand. Anderen zien gelijkenissen tussen hun handtekening en die van Einstein, Mozart of Bill Gates.

Wat de meeste mensen over het hoofd zien, is dat een handtekening mee moet evolueren met je ontwikkeling als mens. Meestal hebben mensen de handtekening van toen ze achttien of twintig waren, terwijl ze eigenlijk al veel geëvolueerd zijn. Toch blijkt dat niet uit hun handtekening, en kan  het dus, veeleer onbewust dan bewust, tot verkeerde verwachtingen leiden.

Als u tijdens de vakantie dus lege momenten heb, is dit een mogelijke activiteit. Neem een wit blad en handteken het. Kijk ernaar en bedenk of het overbrengt wat u wil of wie u bent. Misschien is uw présence intussen veranderd? Oefen eens op alternatieven, experimenteer en voel wat u het best ligt. Zover gaan als zeggen dat een nieuwe handtekening u een nieuw mens zal maken, zou ik niet durven, maar toch, wees er mee bezig, uw handtekening bepaalt meer dan u zou denken.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.