200 vragen aan Tistje … leven als mens (met autisme)

Sinds 25 februari van vorig jaar werk ik aan een nieuwe serie, de 1000 vragen aan jezelf. Aanvankelijk was deze geïnspireerd door het tijdschrift Flow, maar langzamerhand heb ik deze naar eigen hand gezet.

In 100 afleveringen, dus 10 vragen per keer, probeer ik allerhande, pertinente en op het eerste gezicht minder relevante vragen te beantwoorden. Over mijn leven (onder andere met autisme) en alles wat daarbij hoort of lijkt te horen. In deze blog geef ik een overzichtje van de eerste 20 episodes, en dus van de eerste 200 vragen.

De eerste aflevering begint met wie ik het best kan opschieten. Verder komt aan bod waar ik volgens mezelf teveel tijd aan besteed, om welke grappen ik heel hard kan lachen, wanneer ik voor het laatst iets voor het eerst heb gedaan. Ook of ik gemakkelijk huil in het bijzijn van anderen, waar mijn ontbijt gewoonlijk uit bestaat, wie ik voor het laatst een kus heb gegeven, waarin ik lijk op mijn moeder, wat ik ’s ochtends doe als ik wakker wordt, en of ik een goede voorlezer ben.

Eigenlijk zijn er weinig mensen waar ik regelmatig contact mee heb die ik echt niet kan uitstaan. Ik kan namelijk heel moeilijk verbergen als ik iemand niet graag heb, en dat leidt al snel tot conflicten.

De tweede episode gaat over tot welke leeftijd ik in Sinterklaas geloofde, wat ik nog graag wil kopen, welke karaktereigenschap ik graag zou hebben, en wat mijn favoriete televisieprogramma is. Tevens komt aan bod wanneer ik voor het laatst in (welk) een pretpark ben geweest, hoe oud ik hoop te worden, aan welke vakantie ik met weemoed terug denk, hoe liefdesverdriet voor mij aanvoelt, of ik liever anders had willen heten en waarin ik wel eens aan mezelf twijfel.

Ik kan me alvast niet herinneren dat er mij iemand heeft moeten overtuigen van de zin om niet meer in Sinterklaas te geloven.

In de derde aflevering gaat het over ‘guilty pleasures’, of het uitmaakt wat anderen van me zeggen, wat mijn favoriete dagdeel is, of ik goed kan koken (en waarom (niet)), of ik een gelukkig kind was, wat mijn droom is en wanneer ik voor het laatst helemaal niets heb gedaan.

Als mensen me vragen of ik goed kan koken zeg ik altijd ja. In mijn dromen kan ik heel goed koken, daarbuiten kan ik het theoretisch perfect, maar in de praktijk kost het zodanig veel inspanning en energie dat ik het de moeite niet waard vind om eraan te beginnen.

Nummer vier van de 1000 vragen. Vier is mijn lievelingsnummer en klinkt als de meest geschikte vloer om tal van ideeën op te ontwikkelen. In vier woorden kan ik ook de liefde verklaren: ik hou van jou. Dat terzijde, is vier ook kort, en krachtig. Net zoals de antwoorden in dit vierde deel. Over welk boek ik voor het last las, of ik naar de kerk ga, over verslaving aan telefoon, of ik weet of en wanneer het tijd is om te vertrekken en naar welke winkel(s) ik het liefst ga.

Als ik kan winnen zonder de nadelen ervan, namelijk applaus of een of andere verplichting, dan win ik graag.

In deze vijfde aflevering opnieuw 10 vragen over mijn favoriete ruimte in huis, of ik goed was op school, welk cijfer ik aan mijn gezicht zou geven, hoe laat ik opsta, wanneer ik voor het laatst een huisdier heb geaaid en wanneer ik op mijn best ben.

Wanneer ik op mijn best ben, dat is als ik vertrouwen krijg van anderen om iets te doen wat ik volgens mezelf goed kan en waarin ik kan ontwikkelen naar iets wat ik voorheen nog niet had ontdekt of nog niet kon.

Nummer 6 van de 1000 vragen. Met wie ik voor het eerst zoende, wat mijn laatste ontdekking is, of ik een goede slaper ben, welke films ik liever op de bank dan in de bioscoop zie, of kinderen mij leuk vinden, welke sieraden ik dagelijks draag, hoe mild ik ben in mijn oordelen, of ik ban ben in het donker, welke boeken indruk op mij hebben gemaakt, en hoe mijn ideale trouwjurk/pak eruit ziet.

Ik ontdek voortdurend van alles. Van een barst in het voetpad, deze morgen, tot eerder grote ontdekkingen, dat er op de maan een rood puntje stond, wat ik er nog niet eerder heb gezien

De zevende in de reeks van 1000 vragen aan jezelf-blogs. Over leven na de dood, op wie ik zoal boos ben, het gebruik van het openbaar vervoer, of ik geworden ben wat ik vroeger droomde te worden, wat me verdriet doet, welke eigenschap ik het meest waardeer in mijn lief, wat mijn grootste (hier: belangrijkste) aankoop is geweest, of ik mensen een tweede kans geef en of ik veel vrienden heb. Kortom, alles wat u niet in de roddelbladen kon lezen (wegens volstrekt onbelangrijk), komt u hierna te weten.

Op wie ik zoal boos ben? Op alle rondslufferaars, waailappers, nukkige nozems, mislukte medici, pestende puberale pesterijpoepers, opgetutte visschuiten op proefreis, op zoutwaternichten die aanpappen met zoetwateradmiraals, op gore gefrustreerde (groeps)psychologen, mislukte varkenslapjes in madeirasaus, mutsenplukkers, kaalgeschoren kaasrandknabbelaars, verzuurde verzekeraars, geperforeerde grafzerkpoepers en halve maanrovers. Om er maar enkele te noemen.

De achtste in de 1000 vragen-blogs: Over woorden waar kriebels, in goede en minder goede zin, bij horen, over op tv komen, over datgene waar ik zenuwachtig voor ben, over wat thuis tot een thuis maakt voor mij, over wat en wie ik niet kan missen, wat mijn favoriete sprookje(s) zijn en wat voor humor ik zou hebben.

Thuis is voor mij een plaats waar ik ongedwongen mezelf kan zijn, zonder dat er iets gepast of ongepast is.

De negende in de reeks van 1000 vragen aan jezelf-blogs. Over wat ik zou doen mocht ik lange tijd in de gevangenis, waar ik vroeger blij van werd, in welke kledij ik me mooi voel, wat er op mijn nachtkastje ligt, hoe geduldig ik ben, wie mijn gevallen held(in) is, of er foto’s op mijn gsm staan waarmee iemand me zou kunnen onder druk zetten, hoe ik me oppep na een rotdag en of ik graag mediteer.

Voor zover ik weet wat mediteren is, zit ik graag in volledige afzondering mezelf te oefenen in opperste concentratie.

De tiende in de reeks van 1000 vragen aan jezelf-blogs. Over het meest beduimelde boek dat ik heb, of ik vaker ja of nee zeg, of ik wel eens het voorwerp ben van roddel. Daarnaast gaat het over goed kunnen autorijden, wat ik zou doen mocht ik niet meer hoeven te werken, wat er anders had moeten gaan in mijn liefdesleven, hoe een avondje uit er bij voorkeur uit ziet en of Tistje ooit de wet heeft overtreden.

Ik ben nog lang niet oud genoeg om terug te kijken op mijn liefdesleven.

De elfde in de reeks van 1000 vragen aan jezelf-blogs. In welke mate mijn sterrenbeeld klopt, welke kleur overheerst in mijn kledingkast, of ik alles uit mijn dag haal. Of ik series volg op televisie, waarin ik altijd een kind wil blijven. Of ik een week zonder internet zou kunnen, wie mij het best kent. Wat volgens mij het meest vervelende huishoudelijke klusje is. Of ik al eens erg teleurgesteld ben in mensen, en hoe mijn ideale dag eruit ziet.

Om alles uit een dag te halen moet je natuurlijk weten wel weten wat er in zit, maar aan het einde van de dag ben ik meestal wel tevreden over wat ik die dag heb gedaan (of heb gelaten).

Nummer twaalf in de reeks van 1000 vragen aan jezelf-blogs. Over trots zijn op jezelf, nutteloze talenten, losse eindjes in het leven en al dan niet alcoholische dranken drinken (en welke wel of niet). Over spullen waarvan ik blij wordt, mijn verhouding tot de wolken (in liggende, zittende of wandelende houding), welke woorden ik (volgens mezelf) te vaak zeg. Tot slot ook over waar ik meer tijd zou moeten nemen, en een filosofische vraag, namelijk of mensen van nature goed of slecht zijn.

Van spullen word ik doorgaans niet blij, wel van wat ik met die spullen kan doen, of welk werk ze voor mij doen.

Nummer dertien in de reeks van 1000 vragen aan jezelf-blogs. Over werk boven liefde verkiezen of andersom, waar ik mijn ouders het meest dankbaar voor ben. Of ik altijd zeg wat ik denk, of ik de televisie wel eens aanzet zonder dat ik kijk. Welk oud verdriet ik met me meedraag. Waar we ons over vijftig jaar over zullen schamen. Of ik snel verliefd wordt. Wat mijn favoriete dag van de week is en welke mijn grootste overwinning tot nu toe is volgens mij.

Waar ik mijn ouders het meest dankbaar voor ben, is dat ze aanvankelijke dromen en verwachtingen voor het grootste deel hebben kunnen aanpassen aan wie ik aan het worden ben.

Nummer veertien in de reeks van 1000 vragen aan jezelf-blogs,. Over de beroemdheid die ik zou kiezen om een dag mee door te brengen. Over wat heel goed gaat bij mij en hoe ik dat voor elkaar krijg. Over mijn droomberoep(en). Verder of ik gemakkelijk om hulp vraag, wat ik maar niet kan weggooien, welke (web)sites ik dagelijks bezoek, of het beste in het leven gratis is (of net niet), of ik wel eens iets heb gestolen, of ik anderen aanvaard zoals ze zijn, en wat ik graag zou hebben mocht ik 1 minuut gratis zou kunnen winkelen.

Als ik hulp vraag, is dat vooral om te verhinderen dat er later mensen zijn die mij ongevraagd hulp zullen opdringen of mij dwingen hulp te aanvaarden die ik niet wil.

Nummer vijftien in de reeks van 1000 vragen aan jezelf-blogs. Over welke landen ik nog wil bezoeken, welke (super)kracht ik graag zou hebben, en wanneer ik wel eens door grond zakte (van schaamte). Van welk liedje ik vrolijk wordt, hoe flexibel ik wel (of niet) ben. Of er vreemde eetcombinaties zijn waar ik gek op ben. En wat ik zoal doe tijdens het wachten in een rij. Tot slot ook nog enkele moeilijker vragen: waar ik afleidt dat ik van iemand houd, of verzoeningen altijd tot littekens leiden, en of ik vaak gesprekken voer in mijn hoofd.

Het liefst zou ik de superkracht van de contextgevoelige empathie, van het inlevingsvermogen, hebben. Op het moment zelf kunnen aanvoelen of voorspellen hoe andere mensen denken en voelen, wat ze zullen doen of net niet zullen doen, om hen niet te kwetsen of niet gekwetst te worden.

Nummer zestien in de reeks van 1000 vragen aan jezelf-blogs. Over waar ik beroemd mee zou willen zijn en hoe het voelt afgewezen te zijn. Wie ik beter wil leren kennen, en of ik altijd lekker ruik. Hoeveel boeken ik per jaar lees en of ik iets bijzonders doe om mijn gezondheid te verzorgen. Of ik mezelf wel eens Google en of ik praat tegen de voorwerpen om me heen. Tot slot twee diepzinniger vragen: wat is mijn grootste tekortkoming en wat heb ik geleerd in het leven. Voor zover ik dat laatste nu al, als jonge knaap in het begin van de veertig, zou kunnen zeggen natuurlijk.

Erger dan afgewezen worden vind ik onverschilligheid en een dubbelzinnige houding waarbij het niet duidelijk is wat de ander nu precies bedoelt of wat zijn of haar positie nu meteen is.

Nummer zeventien in de reeks van 1000 vragen aan jezelf-blogs. Over de voorkeur voor bepaalde kleuren, dieren, bloemen of objecten. Hoe ik laat merken dat ik iemand aardig vind. Waarom ik eet. Of ik wel eens dans voor de spiegel. Waarin ik anders ben dan anderen. Waar ik rustig van wordt. Of ik de indruk heb dat anderen me zien zoals ik ben. Wat ik waardeer in mijn partner of beste vriend(in). Of ik liever één-op-één contacten of groepscontacten heb. En wanneer ik het laatst gehuild heb in het bijzijn van anderen.

Het zou weliswaar gemakkelijker zijn om niet te eten, maar ik eet omdat het beter is voor mijn functioneren, en omdat ik af en toe honger heb.

Nummer achttien in de reeks van 1000 vragen aan jezelf-blogs. Over met wie ik het liefst een vrije dag doorbreng. Wat het beste advies was dat iemand me ooit gaf. Waar ik aan denk bij de zomer. Hoe mijn favoriete parfum of geurtje ruikt. Welke kritiek me het meest raakt. Wat ik vind van mijn uiterlijk. Of ik aardig ben voor mezelf. Of ik plastische chirurgie zou overwegen. Of ik denk dat ik slim ben. En welke boeken slecht voor mij of mijn gezondheid zijn of me (letterlijk of figuurlijk) ziek maken.

Het beste advies? Als je gewoon je best doet, doe je al de helft meer dan de rest, dus doe maar rustig aan.  Al bestaat het beste advies volgens mij niet uit woorden, maar uit handelingen.

Nummer negentien in de reeks van 1000 vragen aan jezelf-blogs. Of ik terug naar vroeger zou willen? Hoe egocentrisch ik ben. Hoe cool ik ben. Of ik mij wel eens buitengesloten voel? Waar ik wel eens over pieker. Hoe ik de toekomst zie. Wat me in de smaak valt bij iemand die ik graag heb. Op wie ik het meest lijk. Hoe ik het liefst de avond doorbreng en hoe onafhankelijk ik in het leven sta.

Ook al voel ik me vaak buitengesloten, dat betekent niet dat ik mij zomaar laat buiten sluiten.

Nummer twintig in de reeks van 1000 vragen aan jezelf-blogs. Of ik vaak initiatief neem. Aan welk huisdier ik goede herinneringen heb. Of er genoeg op mijn spaarrekening staat. Of ik altijd blijf wonen waar ik nu woon. Of ik gevoelig ben voor kritiek. Of ik bang ben voor iemand die ik ken. Of ik vaak tijd voor mezelf neem. Waar ik het laatst een slappe lach om had. Of ik tien minuten over iets zou kunnen improviseren waar ik voorheen nog niet over gepraat heb. En als er drie beeldschone, naakte vrouwen voor me zouden staan, welke van de drie zou ik dan kiezen en wat heeft dit volgens mij met economie te maken.

Iets anders beweren dan dat er nooit genoeg op mijn spaarrekening staat, zou ik oneerlijk of onzinnig vinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.