Gevierendeeld … een gevoel van verwarring

Dankbaarheid, verwondering, hoop, liefde, enthousiasme, angst, vertrouwen, zelfbeklag, woede, … het zijn maar enkele emoties die opduiken als je op het internet op zoek gaat naar ‘de belangrijkste emotie van 2017’. Al zal er vast wel een digisaurus zijn die nu beweert dat je dat nu net niet op het internet moet vragen, maar op straat, aan ‘de mensen’. Aan de straat – of kroeglopers dus. Alsof dat gevoeliger mensen zouden zijn.

Voor mij zijn emoties even fascinerend als verwarrend. Zeker als het om verwoorden en nuance in de expressie gaat. Angst, verbazing, verdriet, afkeer, boos – en blijheid … tot daar lukt het nog enigszins.

Vraag me evenwel niet het onderscheid te maken tussen de verschillende vormen van verdriet. Laat staan de subtiele overgangen en hoe daarop te reageren in de verschillende contexten waarin die worden geuit. Dan raak ik overstuur, in de war, het Noorden kwijt. Ook de positieve en negatieve connotatie die mensen aan bepaalde emoties geven, snap ik vaak niet.

In menig sociale vaardigheidstraining heb ik geleerd emoties te detecteren, te herkennen, te plaatsen en hoe erop te reageren. Of minstens hoe die emoties zich normaal voordoen. Jammer genoeg, heb ik gemerkt, houden de meeste mensen zich niet aan de conventies zoals beschreven in al die sova-trainingen.

Zo zou een boos mens de wenkbrauwen naar beneden en samen trekken, worden diens ogen fel en worden de lippen dunner. Iemand met verdriet heeft ‘lome’ ogen die naar iets onbepaald gericht zijn en mondhoeken die ‘iets’ naar beneden trekken.  Een verrast iemand (met twee ‘r’-en) trekt dan weer zijn of haar wenkbrauwen omhoog, heeft de ogen wijd open en de mond open in een eivorm.

In het dagelijks leven bleek dat maar af en toe te kloppen. Of net wel en niet. Ik stond voortdurend in twijfel of iemand nu verdrietig, verrast of boos was. Ik kon het wel vragen, maar ofwel verhevigde de emotie, ofwel liep de ander weg, ofwel kreeg ik te horen dat ‘zelfs een idioot dat kan zien’. Met zo’n antwoord kon ik natuurlijk niets. Tenzij schouderophalend wegwandelen. Ik zou natuurlijk ook kunnen bijten, brullen of baldadig zijn, maar zo zit ik niet in elkaar.

Een soortgelijke verwarring ervaar ik bij emoties die van binnenin komen. Zoals de emoties van anderen vraagtekens zijn, is dat zo met emoties die uit mezelf komen. Neem daarbij de verwachting vanuit school en samenleving om zowel mijn eigen emoties als die van anderen te kunnen verstaan en verwoorden.

Je kan misschien wel verstaan dat ik me soms gevierendeeld voel, en teruggrijp naar wat voor mij de enige vluchtdrempel is: mijn koptelefoon, een gestructureerde omgeving met voldoende overzicht in emoties en informatie, en niet al te veel lastige vragen. Zoals hoe het is geweest vandaag, hoe ik me voel, wat er op mijn maag of lever ligt, wat er door mij heen gaat, en wat het met mij doet. Of, anderzijds, als mijn gevoelsverwerker overwerkt is, een uitlaatklep, om stoom af te blazen en weer op een leefbaar tempo te leven. Zodat ik langzaam maar zeker weer tot mezelf kan komen. Tot wie ik ben.

Elke tweede van de maand belicht ik een gevoel. Deze keer gaat het over het verwarrend gevoel dat ik in de loop van de dag ervaar in de omgang met anderen en wanneer ik op mezelf ben, overstelpt met emoties en verwachtingen over hoe daarmee om te gaan en wat daarmee te doen. 

1 Comment »

  1. Voor mij is de wereld van emoties ook zo fascinerend, altijd gehad. Maar zo complex… Ik herken mij goed in wat je schrijft. Al raak ik soms zo overweldigend dat ik dichtklap, gevangen in mijn eigen lijf, niet in staat om te handelen of na te denken.
    Machteloos afwachten, starend in het niets totdat de overprikkeling is weggeëbd.
    Groetjes
    Dolfijntje

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.