De vier D’s van autisme … autisme en diagnostiek

Foto van Anne Nygård op Unsplash

Als het gaat over autisme, is er volgens mij sprake van de vier d’s: zowel verschil (difference), handicap (disability), stoornis (disorder) en ziekte (disease).  De eerste twee d’s passen ook binnen het idee van neurodiversiteit.

Het verschil van mensen met een autistisch brein is duidelijk: een zoetwatervis en een zoutwatervis zijn noch normaal, noch abnormaal – ze zijn elk anders geëvolueerd om te functioneren en te bloeien in een bepaalde omgeving, maar zullen worstelen in een andere. Denk aan degenen die een uitzonderlijk geheugen hebben of opmerkelijk veel aandacht hebben voor detail, of degenen die zich minder op hun gemak voelen bij informele gesprekken en de voorkeur geven aan gestructureerde activiteiten. 

Een handicap komt voor wanneer iemand met autisme onder het gemiddelde scoort in een bepaalde vaardigheid, of een aandoening heeft die zijn vermogen om in het dagelijks leven te functioneren beïnvloedt, en daarbij ondersteuning nodig heeft. Bijvoorbeeld een kind dat in zijn vijfde levensjaar nog niet praat en hulp nodig heeft bij het communiceren. 

We spreken van een stoornis waar een individu lijdt aan een of meer aspecten van hun verschil, waarvan de oorzaak nog niet bekend is. Een voorbeeld hiervan is pijn in de spijsvertering en maag/darmstelsel, die om onbekende redenen bij veel autistische mensen voorkomt. En een ziekte ingeval van autisme is waar dat “symptoom” lijden veroorzaakt en waarvan de oorzaak bekend is. Een voorbeeld hiervan is epilepsie, die bij een deel van de autistische mensen voorkomt. 

Autisme houdt hyper-systemizing in, wat leidt tot sterke punten maar ook tot beperkingen – moeilijkheden bij het communiceren en zich sociaal gedragen in de samenleving, en bij het flexibel reageren op onverwachte veranderingen. In de juiste omgeving kunnen dergelijke beperkingen tot een minimum herleid worden. Wanneer de (hyper-systemizing) eigenschappen van personen met autisme ondersteund en gekoesterd worden, kunnen de unieke vaardigheden en talenten van autistische personen schitteren – in hun voordeel en in het voordeel van de beschaving.

Vrij vertaald en samengevat uit een ruimere tekst uit het nieuwe boek van Simon Baron-CohenThe Pattern Seekers: How autism drives human invention (Basic Books, 2020)

 

3 Comments »

 1. Er wordt naar ons met de vinger gewezen omdat de 99% geen problemen ondervindt, maar de 1% wel. Meestal een teken dat de 1% het bij het foute eind heeft en niet de 99%. Hoe je het ook rationaliseert, als je hoopt dat de 99% ons gaat helpen, dan ga je nog enorm lang moeten wachten.
  Idealiter komen de hulpverleners met een oplossing, alleen jammer dat ze zo incompetent zijn naar mijn ervaring, misschien hebben ze andere motieven?

  Like

 2. Wel grappig dat je schrijft dat je het nooit moelijk hebt met communiceren, tenzij met anderen zonder autisme. Daar ben ik het als autist namelijk niet mee eens. Onder andere omdat communicatie, zeker als het gaat om interactie/dialoog en uiting van emoties, mij heel moelijk lukt.
  Ik weet niet in welke groepen jij komt, maar ik merk ontzettend veel misverstanden, conflicten, geroddel en vooral chaos in groepen van autisten.
  En net zoals je schrijft wijzen ze ook vaak met de vinger naar de ander, soms zelfs naar andere autisten.
  Wat ik in je reactie wel merkt, is het zwart/wit denken dat ik vroeger ook had en nog steeds een beetje in nieuwe situaties. Ook een element dat communicatie bemoeilijkt trouwens.

  Like

 3. Eigenlijk raar, ik kom de moeite met communiceren nauwelijks tegen, of jawel, toch, maar dan van twee kanten.
  In groepen met autisme gaat het communiceren fluitend tussen de autisten, maar lastig met de neurotypen.
  In groepen met neurotypen gaat het communiceren fluitend tussen de neurotypen, maar lastig met de autisten.
  Waarom wordt er dan steeds met de vinger naar de autisten gewezen? Moeten alleen die met de oplossing hiervoor komen?
  Prachtige vergelijking, met zoetwater en zoutwater vissen!

  Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.