1000 vragen aan jezelf #99

  1. Wanneer gedroeg je je voor het laatst irrationeel? Voor een stuk gedraag ik me voortdurend irrationeel, en voor een stuk rationeel volgens verschillende ratio’s waarvan een als autistisch wordt beschouwd. Echt zeker weet ik het niet. 
  2. Welke vragen stel je jezelf het vaakst? Of ik mezelf wel vragen moet stellen bij iets of iemands gedrag waar ik mezelf vragen ben stel. En of ik mezelf niet meer vragen moet stellen bij allerlei dingen waar ik gewoon niet bij stil sta.
  3. Welke keuze probeer je zoveel mogelijk uit te stellen? De meeste keuzes probeer ik uit te stellen, omdat ik moeilijk kan kiezen, en het veel moeite kost. Waarschijnlijk is de keuze die ik het meest uitstel is of ik moet ingaan op iemand wie of iets wat mijn aandacht vraagt of niet.
  4. Waaraan denk je als iemand aan jou laat weten slecht nieuws te moeten meedelen? Het slechtste, altijd het slechtst denkbare. Ik schrik me dus meestal te pletter als iemand dat mij zoiets laat weten. Het valt daarna meestal wel mee.
  5. Welke mensen mijd je het vaakst in je dagelijks leven? Ik mijd meestal mensen die vinden dat ik ze absoluut moet ontmoet hebben om te weten hoe het dagelijks leven in elkaar zit.
  6. Zou je liever een derde oog hebben of twee extra neuzen? Geen van beiden, maar als ik toch moet kiezen, dan toch liever een derde oog, maar dan wel als er een aangepast oogmasker bij wordt geleverd.
  7. Hoeveel autistische mensen zijn er nodig om een lamp te vervangen? Als dat een grapje is, dan versta ik het niet, dus ik zal het maar letterlijk nemen, en antwoorden dat dit afhangt van de executieve functies en technische kwaliteit van de betrokkenen.
  8. Zou je liever één wens vervuld zien vandaag of drie wensen vervuld zien in de loop van de volgende tien jaar? Liever toch één wens vervuld vandaag, want die drie wensen zouden in de toekomst wel eens tegen kunnen vallen op het moment dat ze vervuld worden.
  9. Zou je liever altijd de waarheid vertellen of altijd liegen? Geen van beiden, al benader ik op dit moment het eerste. Echt ‘altijd’ de waarheid zeggen, zorgt voor heel wat moeilijkheden, waarschijnlijk nog meer dan dat ik nu ervaar. Echt altijd liegen, kan ik me ook niet voorstellen. Ik zou voor het eerste, de waarheid vertellen, kiezen maar dan zonder direct of tactloos of brutaal of arrogant over te willen komen. Dat is vooral een keuze voor mezelf, omdat ik het moeilijker zou vinden om met ‘altijd liegen’ te blijven leven.
  10. Wat vormt voor jou dagelijks de grootste uitdaging? Een goed evenwicht vinden tussen aanpassen en mezelf blijven, denk ik. Daarnaast zijn er ook nog veel praktische uitdagingen, vanuit belemmeringen door fysieke beperkingen en autisme. Op sommige dagen is een belangrijke uitdaging aan de slag gaan, beginnen met de dag, en niet blijven zitten of liggen. Meer filosofisch zou ik ook kunnen antwoorden dat ‘zin geven aan de dag’ een grote uitdaging is, of ‘er op het goede moment zijn voor anderen’.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.