De 10 meest gelezen van Tistje in 2021 … autisme en lijstjes

Verder met een autistische traagheid … autisme en dagelijks leven

Aan iets beginnen, ermee ophouden, het onderbreken of het terug oppikken na een pauze, het blijft voor mij een dagelijkse uitdaging. In deze blog probeer ik mijn ervaringen ermee onder woorden te brengen, onder andere geïnspireerd door een stuk van de Brits-Russische psychologe Olga Bogdashina.

‘Autisten hebben geen ik-referentie’ … autisme en sociale vaardigheden

Onlangs las ik, bij ‘integratief therapeute’ Vera Helleman, dat autisme ook verklaard zou kunnen worden ook het ontbreken aan een ik-referentiekader. Met andere woorden: het ontbreken van het besef van een ‘ik’. Dat heeft als gevolg dat ze niet kunnen kiezen, grenzen stellen of meningen formuleren. Wat ik daarover denk, schrijf ik in deze blog.

Alsof ik in de ruimte zweefde … autisme en depressie

Als het gaat over ervaringen van volwassenen met autisme met een (terugkerende) depressieve stemming, zijn de wetenschappelijke bevragingen eerder beperkt. Een recente studie van twee Britse onderzoekers, probeert daar in beperkte mate een antwoord op te bieden. Ze bevroegen een groepje volwassenen met autisme (zonder bijkomende leerstoornis), tussen 19 en 51 jaar, over depressieve gevoelens en de manier waarop ze daarmee omgaan. Hun onderzoeksresultaten werden onlangs gepubliceerd in het tijdschrift ‘Journal of Autism and Developmental Disorders’ (jaargang 2021). In deze blog geef ik een samenvatting.

Allesbehalve een telefoontje … autisme en telefoneren

Hoe ik bereikbaar ben, vragen diensten en organisaties mij wel eens. Allesbehalve telefonisch, schrijf ik dan. Hoewel dat niet altijd wordt gevolgd. Waarom ik liever niet telefoneer, probeer ik in deze blog uit te leggen.

‘Waarom sommige therapeuten liever geen autistische volwassenen in hun praktijk hebben’ … autisme en hulpverlening

Uit een recent onderzoek van de Duitse Humbolduniversiteit Berlijn blijkt dat er 10 motivaties zijn die hulpverleners en therapeuten geven om liever geen autistische volwassenen in hun praktijk te hebben. In dit artikel maak ik een samenvatting van die motivaties.

Zes factoren die bepalen of je autistische werknemer floreert op de werkvloer … autisme werk

Onlangs volgde ik een Webinar ‘Floreren op de werkvloer met autisme? Dat kan’ met Dr. Jarymke Maljaars (KU Leuven), die onderzoeker doet naar autisme en werk. In deze blog probeer ik van het soms wat chaotische webinar een overzichtelijke samenvatting te geven.

‘Leer je eigen lat leggen als je batterij leeg is’ … autisme en burn-out

In de Amerikaanse krant The New York Times verscheen enkele dagen terug een artikel rond autistische burn-out, dat onder andere linkt aan het artikel over een wetenschappelijk onderzoek dat ik een jaar geleden op deze blog beschreef. In deze blog schrijf ik commentaar op het krantenartikel.

Autisme en het voorspellende brein: absoluut leven in een relatieve wereld

Leesverslag van ‘Autisme en het voorspellende brein: absoluut denken in een relatieve wereld’ van Peter Vermeulen (uitgegeven bij Pelckmans, 2021)

Tien hardnekkige misverstanden rond autisme … autisme en beeldvorming

In deze blog beschrijf ik de tien meest hardnekkige mythes over autisme die bij sommige hulpverleners en psychotherapeuten maar ook bij anderen zouden bestaan. In enkele zinnen schrijf ik ook vanuit eigen ervaring wat ik van het misverstand vind.

‘Waarom maken autisten het leven van anderen zuur?’ … autisme en relaties

‘In onze buurt woont een autist die nauwelijks emoties (her)kent en mensen het leven zuur maakt. Kunnen we daar niets aan doen?’, vraagt lezeres Rita. ‘Waarom maken autisten het leven van anderen toch zo moeilijk?’. Deze vraag probeer ik zo genuanceerd mogelijk te beantwoorden.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.