10 manieren waarop ik voor mezelf zorg … autisme en zelfzorg

Foto van Markus Spiske op Unsplash
  1. Extra tijd toevoegen tussen de taken die ik me voorgenomen heb te doen, om tussenin te rusten: Ik heb de neiging om mijn ‘planning’, het overzicht en de voorbereiding van wat ik de volgende week kan voorzien, te druk te maken. Dat leidt er dan meestal toe dat ik de helft van wat ik me voorneem te doen niet kan doen omdat ik te moe ben, ziek wordt of gewoon tijd tekort kom. Daarom plan ik regelmatig, als het kan om de twee uur, of na een overgang of als ik terug ben van een verplaatsing, een ‘ontspanningsmoment’. Het gebeurt dat ik op bed ga liggen, maar evengoed kan ik gaan wandelen, of luisteren naar mijn favoriete muziek, of me uitleven door een flink eind te gaan fietsen.
  2. Mijn meest comfortabele en passende kleren dragen. Als ik me niet zo goed voel, helpt het om de kleren te dragen die me het beste gevoel geven. Meestal zijn dat iets strakker zittende kleren, geen pyjama of trainingsoutfit, maar toch nog casual. Het zijn meestal kleren waar ik goede herinneringen aan heb, die ik droeg op momenten dat ik me erg goed voelde.
  3. Herhaaldelijk kijken naar mijn favoriete serie, mijn favoriete muziek beluisteren, een boek herlezen waar ik kan wegdromen. Als ik me wil verwennen, kijk ik graag naar BBC-documentaires die ik opgenomen heb, of naar Britse series of naar het BBC-First-kanaal. Soms lees ik een aantal passages uit boeken die ik heb genoteerd in een schriftje, of herinner ik me gedichten die ik uit het hart ken.
  4. Omgaan met mensen die het best bij me passen en die me verstaan. Als het kan, en het stoort niet, ga ik langs of neem ik contact via een app of telefoneer ik naar mensen die ik graag heb, of die me verstaan. Het gebeurt dat ik op momenten dat ik me niet zo goed voel of even wil luchten een mail stuur naar mijn psychiater of coach.
  5. Me houden aan mijn routines, en (een redelijke mate aan) voorspelbaarheid maken: Als het wat minder gaat, of ik wil gewoon weer even alles op een rijtje zetten, hou ik me toch nog zoveel mogelijk aan wat ik me voorgenomen heb te doen. Als ik alles zou laten vallen wat ik heb voorbereid, zou me dat nog veel slechter doen voelen. Zo gebeurt het dat ik engagementen opneem ondanks dat ik me een beetje ziek of rot voel. Soms voel ik me nadien beter, maar soms ook niet. Het voordeel is dan wel dat ik daarna mezelf toestemming geef om bijvoorbeeld in bed te kruipen of op de bank te rusten.
  6. Mezelf engageren in mijn speciale interesses: Door volledig op te gaan in iets wat ik heel graag doe, of een speciale interesse, krijg ik opnieuw energie, en heb ik het gevoel dat ik mezelf verwen.
  7. Hulpmiddelen gebruiken om tot rust te komen, zoals mijn ruis onderdrukkende koptelefoon en bepaalde fidgets of dingen om mijn handen bezig te houden als ik te zenuwachtig of gestresseerd ben. Ik gebruik deze hulpmiddel zelden of nooit onderweg, maar als ik thuis ben gebeurt het dat ik me afzonder of me terugtrek met deze spullen om tot rust te komen of te ontspannen.
  8. Iets eten wat ik graag eet. Ik heb niet zo’n goede verhouding met voedsel en eten, maar als ik me wil verwennen, eet ik graag mijn favoriete maaltijd. Meestal is die favoriete maaltijd iets met vis, appelmoes, spaghettisaus, puree, kerstomaatjes, spinazie, erwtjes of kip.
  9. Nee zeggen als iemand iets van me wil dat ik op dat moment echt niet kan of wil doen. Zowel ‘nee’ als ‘ja’ zeggen vind ik het moeilijkste wat er is, omdat ik de neiging heb er meteen een hele reeks voorwaarden aan toe te voegen. Ik heb wel geleerd eerst uitstel te vragen om in mijn agenda te kijken en om niet meteen toe te happen maar om het te bespreken met mijn liefste en om daar even over na te denken. Dus niet meteen ‘ja’ zeggen, ook al is dat niet altijd even gemakkelijk.
  10. Mezelf eraan herinneren dat ik regelmatig moet drinken en eten. Het is vaak moeilijk, en het schiet me soms pas te binnen na middernacht of dankzij een herinnering op mijn smartphone, met een speciale ‘water-app’ of ‘eet-app’, maar het lukt me steeds meer regelmatiger te eten. Vooral die regelmaat is voor mij belangrijk, omdat onregelmatig eten voor mij vaak als gevolg heeft dat ik (te) dik wordt.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.