‘Autisme … nou en?’

Ik heb nooit problemen gehad met mijn autisme. Pas toen mijn gezin onder mijn gedrag (en dat bleek autistisch) begon te lijden, ben ik vrijwillig de molen ingegaan in de hoop hun leven te kunnen veraangenamen. Al sinds mijn tienerjaren is mijn levensmotto: nou en?

Waarom ik geen plezier heb in het leven komt doordat ik mijn verstand niet op nul kan zetten. Een fors aantal ‘normaal’ voorkomende gevoelens heb ik niet. Zo voel ik me nooit down en dus ook nooit happy. Ik begrijp gezelligheid niet maar weet dat dat voor velen belangrijk is.

Ik weet ook dat gezelligheid een vluchten uit de werkelijkheid is; een vorm van het verstand, al of niet gedeeltelijk, op nul zetten. Ik kan niet rillend van geluk op mijn buik in de vieze aarde tussen de mieren en de vogelpoep liggen genieten van de kleur van het gras. Ik lach niet vanbinnen als ik iets niet leuk vind.

Ik slaap geen nacht minder door het uitsterven van de dodo. Ik blijf een vlinder zien als een smerig beestje met fraaie vleugels. Ik geef geen geld voor hongerige Afrikanen, waarvan vaststaat dat deze periode overleven het begin betekent van de volgende periode van honger en ellende. En ook niet voor zeehonden. Ik heb geen plezier in het leven omdat ik a) het begrip plezier niet goed beheers en b) omdat ik weet dat het leven (inclusief het mijne) nutteloos is.

Als ik stop met roken dan wordt de kans dat ik overlijd aan longkanker kleiner. Maar dat betekent dat de kans groter wordt dat ik doodga aan prostaatkanker, een verkeersongeluk of andere zaken die vrijwel iedereen voortdurend met ‘gezelligheid’ probeert uit zijn realiteit te bannen. Daar maak ik me niet druk om. Voor mij geldt: Nou en?

Fragment uit Autisme, een slecht passend jasje: ervaringsverhalen over het accepteren van autisme als een onderdeel van je leven / Mar Wanrooij (samenstelling en omkadering) (Uitgeverij Graviant, 2009). Wie meer wil lezen van Mar, kan terecht op zijn website Autiweg.nl

1 Comment »

  1. Het hierboven aangehaalde stukje is geschreven door een man die niet meer onder ons is. Hij had nooit de gelegenheid gehad om zijn eigen gevoelens meer dan minimaal te leren kennen. Hij heeft wel prachtige uitspraken gedaan die ik mocht vastleggen. Groeten van Mar

    Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.