Een maandag tussen ventilatie en isolatie …

een-maandag-tussen-ventilatie-en-isolatie

Het is maandag. Het regent. De naaldjes glijden in slagorde langs het raam. Ik lees de krant. Het probleem van deze eeuw is weer eens gevonden. Het zou gaan om een schrijnend onevenwicht tussen ventilatie en isolatie. Het herinnert me eraan dat straks, voor ik op jacht ga om middageten, alle ramen open zetten. Of minstens, zorgen voor een aanvoer en doorvoer van verse lucht.

Verluchting is essentieel, schrijft de loodgieter ook op het attest na controle van onze gaskachel. Verluchting boven en onder, benadrukt hij. Misschien geldt dat ook voor mij, denk ik. En voor de hele samenleving. Boven, in het hoofd, en onder, in de onderbuik. En niet incidenteel, met horten en stoten. Zoals het nu vaak gebeurt, door stoom af te laten op sociale media, of tijdens de gebruikelijke scheldpartijen.

Het is half tien. Ik zit op de bus. Links zit Magda, bazin van lingeriewinkel Magda’s Folies. Voor mij zit Josiane, een van mijn vroegere poetsvrouwen. Het regent nog steeds. De bus houdt nu en dan halt. Norse mensen stappen op en af. Ze mopperen over het weer, over de vertraging van de bus, volgens mij zo’n 2 minuten 30 seconden. En ze mopperen natuurlijk ook over al de andere mensen op de bus.

Een oudere heer met stok raakt niet meteen aan een zitplaats. Ik biedt mijn plaats aan, maar hij lijkt het niet eens te merken, staart verkrampt naar buiten, in de verte. Ik ga dan maar weer zitten. Binnen enkele ogenblikken zal hij mopperen hij dat de jeugd geen plaats meer maakt voor mensen die ‘het allemaal hebben opgebouwd’. Hij heeft gewoon een probleem met zijn evenwicht isolatie-ventilatie, denk ik.

Rond een uur of twaalf komt mijn lief thuis van haar werk. Ik zorg dat er eten is, en drank, en dat het huis verwarmd is. Na de middag ga ik, zoals twee tot drie keer in de week, naar de kine. Oefeningen om verstijvende, verkalkende spieren tegen te gaan, om rugpijn te verminderen, om soepel te blijven. Intussen oefen ik ook mijn conversatiestijl. Of trek ik met een van de pas bevallen moeders die komen voor zwangerschapskine een sprintje op de fiets.

Anders is er nog Magda, een kranige 96-jarige dame, ooit stewardess geweest op de Congo-vluchten van Sabena, die wekelijks op maandag komt fietsen, stappen en gymmen. Voor de Antwerp Ten Miles, grapt ze. Al heeft ze die al enkele keren uitgelopen met een behoorlijke tijd. Ik heb respect voor haar, en luister graag naar haar verhalen. Over haar zeven kleinkinderen, haar zoon die op de Beurs werkt en haar andere zoon die autisme heeft.

Het is maandag en tegen vijven douche ik. Natuurlijk sta ik elke dag onder de douche, maar ’s maandags en ’s vrijdags raap ik mijn moed samen om ook mijn haar te wassen. Eerst bereidt ik me voor, doe ik iets leuks, en na een half uurtje trek ik richting badkamer.

Na wat rituelen en moed inspreken, stap ik de douche in, wrijf mijn gezicht in met hydraterende zalf (tegen de pijn nadien), bindt een droog washandje voor mijn gezicht, en laat zachtjes water over mijn hoofd rollen. Koud tot lauw water. Het brandt gelukkig niet te erg vandaag. Dan neem ik wat shampoo voor hypergevoelige huid, wrijf het behoedzaam in, laat het wat indringen, en spoel het daarna grondig uit. Daarna bekom ik even, het is weer voorbij. Om dan de rest van mijn lichaam te wassen, af te drogen en in te smeren met hydraterende zalf. Kwestie van nadien niet gek te worden van de jeuk, of vol te staan met rode vlekken.

Om kwart voor zes eten mijn lief en ik. Soms kijkt mijn lief dan nog tv. Ik vind dat tv kijken en eten niet samen past, en erger me daar aan. Zeker als er zoiets als Blind Getrouwd of Buren op staat. ‘Goed gek’, denk ik bij mezelf. Om half zeven rijd ik de auto naar de garage. Als het mooi weer is, doen we daarna een wandeling langs de zee. Nu regent het dus om zeven uur kijken we samen naar het nieuws en een of ander voordien opgenomen programma. Om acht na acht nemen we afscheid tot morgenochtend. Dan blijft er nog wat tijd over voor onszelf, en gaan we naar bed. Zo is er alweer een dag om.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.