‘Communiceer eens anders dan op jouw manier’ … autisme en beeldvorming


Rain Man geeft een onrealistisch beeld. De hele film maakt me boos. Het hoogst haalbare lijkt dat hij in een lichtblauw pak loopt en heel veel geld verdient in Las Vegas. Mens, je bent nu burger. Je telt mee. Terwijl je denkt: pardon? De reden dat Life Animated me niet boos maakt, is omdat die ouders en wij verleid worden om op een andere manier te kijken. Er is meer dan communicatie via woorden. Rain Man zegt alleen maar: Kijk eens, hij is een beetje raar maar hij kan wel goed tellen en geld verdienen. Als je op de juiste knoppen drukt, lijkt hij op een iets onaantrekkelijker versie van Tom Cruise. Dat is het hoogst haalbare. Is dat het streven? Op die manier meedoen? Er is geen oprecht inlevingsvermogen. Er is een soort starre realiteit, Tom Cruise, die in zijn strak pak blijft staan, en Raymond, die is maar grappig daarom heen. Ga van je voetstuk af! Laat je inspireren! Zoek even een andere communicatie dan die van jezelf!

Actrice en theatermaakster (en moeder van een zoon met autisme)  Romana Vrede in het Nederlandse programma Zomergasten (VPRO) van 29 juli 2018

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.