‘Hoe begeleid je autistische jongeren het best bij genderdysforie?’ … autisme en genderidentiteit

Elke autistische persoon is anders. Hoe autistische mensen het best ondersteund worden in de verkenning van hun geslacht, hangt af van hun persoonlijkheid, zintuiglijke gevoeligheid, familie en opvoeding, financiële en persoonlijke toegang tot dienstverlening.

Eerst en vooral hebben we een luisterend oor nodig, om gehoord te worden, en dan moeten geschikte aanpassingen voor ons voorzien worden. Dat kan betekenen niets doen behalve luisteren, kijken en observeren om een vollediger begrip te krijgen van het groter beeld. Bijvoorbeeld: is dit een obsessie met het andere geslacht, is het vooral zintuiglijke last, is het een fase of een interesse, of zeggen ze ons dat dit is wie ze werkelijk zijn.

Daarnaast is het voornaamste om sneller te handen. Bijvoorbeeld, sommige jonge mensen hebben puberteitsremmers om hen tijd te geven om problemen in verband met genderdysforie te verwerken. De puberteit uitstellen geeft ook tijd om alle opties te verkennen.

Als een jongere naar de puberteit evolueert, en ze vertellen je dat ze transgender zijn, dan is het belangrijk een interdisciplinair genderteam te contacteren om de gepaste oplossing te vinden. Eens de stem van een jongere verandert, baardgroei start en de groei zet in, dan is het erg moeilijk dit om te keren. Voor jonge transjongens kan door de menstruatie gaan en borsten groeien een absolute nachtmerrie zijn.

Dus luisteren naar de persoon voor je, een genderspecialist opzoeken en het expert-advies volgen, stap voor stap en niet te snel oordelend te werk gaan, enzovoort … zijn allemaal manieren om de jongere die hun gender in vraag stelt bij te staan in hun ontluikende genderidentiteit.

Wenn B. Lawson, Britse psycholoog, auteur van diverse boeken rond autisme, autisme consulent en (trans)man met autisme, op de vraag hoe je autistische personen het best ondersteunt in hun ontluikende of bestaande genderidentiteit. In : The Autistic Trans Guide to Life van Yenn Purkis & Wenn B. Lawson (Jessica Kingsley Publishers, 2021)

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.