Tistje in 2016 … Jaaroverzicht in woorden en getallen

tistje-in-2016

Hoewel WordPress het zelf verzuimt, kan ik niet nalaten zelf een jaaroverzichtje in elkaar te flansen. Niet om op te scheppen, of de indruk te geven dat ik de grootste wil hebben. Integendeel, Tistje blijft een kleine, ambachtelijke blog, met eerlijke ingrediënten en zonder veel make-up.

2016 is een overgangsjaar geweest voor deze blog. Tistje is vormelijk opgefrist en is ook inhoudelijk doorgelicht. Mijn kritische lezers brachten in 2016 maar liefst 1.502 spellings – en grammaticafouten en 53 inhoudelijke correcties aan. Waarvoor mijn grote dank (en ik hoop dat het tot nu toe nog meevalt met fouten).

Daarnaast kregen maar liefst 851 artikelen (70%) een onvoldoende in het kwaliteitsonderzoek op basis van leesbaarheid, verstaanbaarheid, authenticiteit en actualiteit en correctheid van de informatie. Deze verdwenen meestal definitief. Enkele werden grondig herwerkt en kwamen terug online. In 2016 schreef ik ook 292 nieuwe berichten.  Tistje telt eind 2016 dus ‘slechts’ 747 artikelen meer.

In 2016 werden deze berichten het meest bekeken, om de inhoud of om de fouten eruit te halen: Autisme en depressie, Stress bij mensen met autisme, Autisme in het gezin, Autisme en verslaving, Autisme en eten, 30 verhalende boeken rond autisme, 30 kinder – en jeugdboeken over/rond autisme uit de openbare bibliotheek, Autisme als contextblindheid,  Autisme en liegen, en  30 boeken van ervaringsdeskundigen over autisme uit de openbare bibliotheek.

Mensen zoeken op deze blog vooral naar informatie over depressie, liefde, structuurseks, relaties (onder andere met een man of vrouw met autisme), verliefdheid, emoties, verslaving en vrouwen (met autisme). Ook goed gevoel, overprikkeling, geluk, talenten en eenzaamheid waren veel gezochte thema’s. Iets minder maar toch nog vrij vaak zochten bezoekers informatie over euthanasie, straf, vermoeidheid en tijd.

Na een aantal jaren van exponentiële groei is Tistje in 2016 met 5% gegroeid, iets langzamer dus. Het is echter moeilijk te weten hoeveel mensen echt een blog lezen. Het aantal bezoekers of het aantal bezichtigingen geeft volgens mij geen juist beeld. Het is immers moeilijk te geloven dat er jaarlijks om en bij de 250.000 bezoekers bij Tistje zouden langs komen.

Volgens de statistieken komt 80% van de lezers uit Nederland, 15% uit België en de rest verspreid over Europa en de hele wereld. Volgens de sociale media bezoeken vooral hoger geschoolde vrouwen tussen 25 en 40 jaar, met een Apple-apparaat en een sociaal engagement Tistje, en dat meestal op zondag, hoofdzakelijk na zeven uur ’s avonds. Al moet je dat natuurlijk wat relativeren. Bent u een man, met een Samsung, ouder dan 40 en zonder sociaal engagement, dan bent u natuurlijk ook welkom.

Het aantal keer een artikel via sociale media is gedeeld vind ik al geloofwaardiger. Net zoals het aantal mensen (in 2016 een 400-tal) dat interesse heeft getoond om op de hoogte te blijven over mijn blog. Bovendien is Tistje veel meer dan een blog. Tistje is ook aanwezig met een Facebook pagina (Tistje XL), maar twittert  af en toe (1300 tweets) en is fervent Tumblr-aar.

Daarnaast zijn er ook mailtjes die via de blog of de sociale media komen. In 2016 waren er dat 1460, waaruit ongeveer 500 vragen gedistilleerd konden worden. De vragen gaan vooral over diagnostiek, voeding en huishouden, hulpverlening, (aangepast) werk zoeken, pesterijen op de werkvloer, de juiste adressen vinden, als ervaringsdeskundige werken, en hoe een dossier opstarten in functie van erkenning van een handicap (onder andere als gevolg van autisme). Uiteraard waren er ook de gebruikelijke mailtjes met klachten of scheldtirades, en werden enkele bezoekers aan Tistje geblokkeerd.

Tot slot doet het me veel plezier dat Tistje veel gedeeld en vermeld wordt op andere blogs, op fora en op andere websites. De meeste verwijzingen kwamen via de community en website van de Vlaamse Vereniging Autisme, de online service Paper.li en het autismeforum Aspergersyndroom.nl. Ook Dansen in de Storm, Atypisten het autismeforum Autsider brachten veel bezoekers tot bij Tistje, waarvoor dank.

1 Comment »

  1. ’t Is nog niet na zevenen, maar hier meldt zich: vrouw, tussen 25-40 jaar, middels Apple apparaat, hoog opgeleid met sociaal engagement. Ik hou van lijstjes. Dankjewel voor je leuk geschreven blogs.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.