‘Hoe zijn de donkere kringen onder de ogen van autistische mensen te verklaren?’ … autisme en gelaat

de ogen van een autistische vrouw (niet de mijne) die haar donkere randen voor een stuk heeft weggewerkt

‘Het is opvallend dat er bij mensen met autisme in mijn omgeving zoveel zijn met donkere kringen onder hun ogen’, schrijft Jessica, lezeres van mijn blog, in een mail aan mij. ‘Je zou denken dat deze mensen moe zijn, of slecht hebben geslapen, maar als ik het hen vraag, zeggen ze dat het wel meevalt. Het lijkt iets minder bij vrouwen dan bij mannen te gebeuren. Hoe zou dat komen volgens jou? En kan er iets aan gedaan worden? In het geval dat ik hen daarmee zou kunnen helpen.’ Jessica is zelf niet autistisch, schrijft ze me, maar heeft een oudere broer met autisme en beschouwt zichzelf neurodivergent. ‘Ik heb van alles wat maar niets zo bijzonder dat ik er een diagnose voor moet hebben. Gewoon prettig gestoord, niets aan de hand’, voegt ze eraan toe.

Hoewel ik helemaal geen specialist, en zelfs geen ervaringsdeskundige ben in zwarte kringen onder ogen, denk ik dat vermoeidheid of slaaptekort niet de enige mogelijke oorzaak is. Het heeft volgens mij ook niet direct iets met autisme te maken. Volgens mij kunnen autistische mensen net als andere mensen die zwarte kringen krijgen, en weer kwijt raken. Verder denk ik dat het minstens evenveel bij mannen als bij vrouwen (met of zonder autisme) voorkomt. Het kan misschien wel zo lijken maar ik denk dat de vrouwen in jouw omgeving gewoon meer bezig zijn met make-up of cosmetische producten om die donkere randen weg te werken.

Ik heb zelf ooit, veel jaren geleden, toen ik nog studeerde, donkere randen om mijn ogen gehad. Toen ben ik naar een huidarts, een dermatoloog, gestapt, en heb ik vernomen dat dit te maken kan hebben met genetica, slaaptekort, allergieën, stress, de pigmentatie van je huid en zelfs bepaalde voeding – en leefgewoontes. Bij mij had het vooral te maken met slapeloosheid of moeite met inslapen, overprikkeling en overspanning, bepaalde allergische reacties (die niets te maken hebben met autisme) waardoor ik meer wrijf of krab in mijn ogen.

De donkere randen zijn bij mij uiteindelijk weggeraakt door mijn huid beter te verzorgen, mijn leefgewoontes te herbekijken (meer tijd te nemen voor rustgevende activiteiten), en mijn ogen regelmatig te laten rusten (dus weg van scherm of boeken). Ik wil daarbij wel benadrukken dat dit bij andere mensen heel andere dingen kunnen helpen.

Om op je vraag terug te komen, en af te ronden, de donkere randen onder iemands ogen hebben niets te maken met autisme, maar wel met bepaalde levensomstandigheden, gevoeligheden, huidstructuur en huidverzorging, onvoldoende rust of ontspanning en levensgewoontes. Er zijn ook best veel autistische mensen (mannen en vrouwen) die hoogstwaarschijnlijk geen donkere randen onder hun ogen hebben. Om welke reden dan ook.

Overigens, niet alles wat je merkt aan autistische mensen heeft iets te maken met autisme. Bovendien ben ik enkel ervaringsdeskundige op vlak van autisme vanuit mijn eigen ervaringsbeleving, niet op vlak van al wat autistische mensen van dichtbij of van ver zouden kunnen ervaren. Als je je zorgen maakt over de donkere kringen onder de ogen van de mensen in je omgeving, autistisch of niet, wees er dan gewoon op het moment dat ze je iets vragen of graag even een praatje met je slaan. Meer bezorgdheid hoeft je niet te tonen. Het zou wel eens de vermoeidheid, en dus ook de donkere randen onder de ogen van de autistische mensen in je omgeving kunnen doen toenemen dan andersom.