30 aanpassingen in ondersteuning en therapie van autistische volwassenen … autisme en onderzoek

overname mits bronvermelding van deze blog (c) Tistje.com, 2024

Als autist heb ik jarenlang psychische problemen gehad en moeite gehad met het vinden van passende ondersteuning. Ondanks de bereidheid van therapeuten en hulpverleners om aanpassingen te doen, merk ik dat deze niet altijd volledig zijn afgestemd op autistische individuen. Het is moeilijk om te ervaren dat sommige professionals zelfs van mening zijn dat aanpassingen de therapeutische effectiviteit verstoren.

Recent onderzoek toont aan dat het aanpassen van therapieën en de therapeutische omgeving aan autistische mensen nochthans een positief verschil kan maken in de therapeutische relaties en effectiviteit. Een recente Australische studie onderzocht welke aanpassingen bruikbaar zijn voor autistische volwassenen. Uit een lijst van 55 voorgestelde aanpassingen werden er 30 geselecteerd die bij veel, maar niet alle, autistische mensen werken. Aanpassingen zoals kortere sessies en groepstherapie haalden de lijst niet. De deelnemers aan de studie waren voornamelijk hoogopgeleide, op het eerste gezicht geslaagde vrouwen die al toegang hadden tot een of meerdere therapeuten.

Naast de 30 aanpassingen die volgen na deze tekst, gaven deelnemers suggesties voor andere verbeteringen, zoals het belang van goede praktijken, financiële transparantie, duidelijke communicatie over kosten, en effectieve alternatieven voor traditionele therapie in een kantooromgeving, zoals huisbezoeken en wandel- en terrastherapie. Vaste afspraakmomenten en schriftelijke samenvattingen van sessies werden ook gewaardeerd voor hun bijdrage aan duidelijkheid en voorspelbaarheid.

Hoewel het belangrijk is om ook de minder bereikbare autistische cliënten te betrekken, zullen velen van hen wellicht baat hebben bij een of meer van de volgende 30 aanpassingen. Het onderzoek toonde echter aan dat geen enkele aanpassing voor alle deelnemers de voorkeur genoot. In deze aanpassingen is een uitspraak van een autistische persoon toegevoegd die aangaf dat de aanpassing waardevol was.

De 30 Populairste Aanpassingen

  1. Online afspraakmogelijkheden: “Ik waardeer het gemak van online afspraken maken, waardoor ik ongemakkelijke telefoongesprekken vermijd en op mijn eigen tempo een afspraak kan plannen.”
  2. Hoog kennisniveau van de therapeut: “Het is cruciaal dat mijn therapeut uitgebreide kennis en invoelingsvermogen heeft over diverse uitingen van autisme, wat de therapie effectiever en relevanter maakt.”
  3. Neurodiversiteitsbevestigende benadering: “Ik voel me gewaardeerd wanneer mijn therapeut mijn neurodivergentie bevestigt en respecteert.”
  4. Individuele sessies: “Individuele sessies bieden een veilige en persoonlijke omgeving waar ik mijn gedachten en gevoelens kan delen.”
  5. Gebruik van autistische input bij therapie-ontwerp: “Therapieën mede ontworpen door autistische mensen sluiten beter aan bij mijn ervaringen en behoeften.”
  6. Voorafgaande informatieverstrekking: “Gedetailleerde informatie voorafgaand aan de therapie vermindert mijn angst aanzienlijk.”
  7. Gebruik van autistisch-ontwikkelde therapieën: “Deze therapieën zijn vaak effectiever omdat ze rekening houden met onze unieke uitdagingen.”
  8. Respect voor eerdere diagnoses: “Mijn therapeut respecteert mijn eerdere diagnoses, wat onnodige stress voorkomt.”
  9. Duidelijke praktijkinformatie op de website: “Een informatieve website helpt me goed voorbereid naar mijn afspraken te gaan.”
  10. Geen verplichting tot oogcontact: “Het niet hoeven maken van oogcontact vermindert de druk en stelt me in staat me beter te concentreren.”
  11. Beschikbare schriftelijke ondersteuning buiten sessies: “Schriftelijke informatie biedt extra houvast en kan ik op mijn eigen tijd doorlezen.”
  12. Afspraakmogelijkheden via sms: “Het maken of afzeggen van afspraken via sms vermijdt ongemakkelijke telefoongesprekken.”
  13. Sensorische hulpmiddelen in sessies: “Deze hulpmiddelen helpen me te concentreren en me comfortabel te voelen.”
  14. Aanpassing van verlichting en omgeving: “Aanpasbare verlichting en omgeving zorgen voor een niet-overweldigende ruimte.”
  15. Minimale zintuiglijke prikkels in therapieruimte: “Een rustige en veilige omgeving voorkomt dat ik overweldigd raak.”
  16. Wachtkamer met minimale prikkels: “Een prikkelarme wachtkamer helpt me rustig en ontspannen te blijven.”
  17. Informatiepakketten met visuele ondersteuning: “Visuele hulpmiddelen verminderen mijn angst en helpen me beter voor te bereiden.”
  18. Respect voor voorkeursterminologie: “Het gebruik van mijn voorkeursterminologie toont respect voor mijn identiteit.”
  19. Integratie van interesses en hobby’s in therapie: “Het integreren van mijn interesses maakt de sessies persoonlijker en relevanter.”
  20. Speciale ruimte om te ontspannen: “Een ruimte om te ontspannen voor of na mijn sessies helpt me mentaal voor te bereiden.”
  21. Voldoende tijd om de persoon te leren kennen: “Het opbouwen van een sterke vertrouwensband maakt sessies effectiever.”
  22. Autistische identiteit van de therapeut: “Een autistische therapeut begrijpt mijn ervaringen beter en biedt meer begrip.”
  23. Mogelijkheid tot pauzes tijdens sessies: “Pauzes helpen sociale overbelasting te voorkomen en maken therapie effectiever.”
  24. Duidelijke uitleg van terminologie in vragenlijsten: “Dit voorkomt verwarring en zorgt voor nauwkeurige antwoorden.”
  25. Alternatieve communicatieopties in sessies: “Schrijven, tekenen of foto’s gebruiken maakt de sessies comfortabeler.”
  26. Aanpassing van lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen: “Aanpassen van lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen aan mijn comfortniveau maakt de sessies effectiever.”
  27. Ondersteuning bij vragenlijsten: “Hulp bij het invullen voorkomt overweldiging en zorgt voor nauwkeurige antwoorden.”
  28. Optie voor telefonische gesprekken: “Telefonische sessies bieden flexibiliteit en continuïteit in mijn therapie.”
  29. Vooraf verstrekken van vragen voor sessies: “Vooraf gedeelde vragen verminderen mijn angst en maken de sessies productiever.”
  30. Online therapie via videoconferentie: “Videoconferentie biedt flexibiliteit en comfort, vooral op dagen dat ik niet kan reizen.”

Deze aanpassingen kunnen de effectiviteit van therapie voor autistische personen aanzienlijk verbeteren, mits ze afgestemd zijn op de individuele voorkeuren van elke autistische persoon, omdat wat voor de ene werkt de andere tot wanhoop kan drijven.

Bron: Paynter, J., Sommer, K., & Cook, A. (2024, June 17). How can we make therapy better for Autistic Adults? Autistic Adults’ Ratings of Helpfulness of Adaptations to Therapy. https://doi.org/10.31219/osf.io/7uaj6

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.