‘Een goede autismetheorie poneert geen zekerheden’ … autisme en wetenschap

Het onderscheid tussen een ‘goede’ theorie over de oorzaken van autisme en een pseudowetenschappelijke theorie is dat een goede theorie geen zekerheden poneert, dat ze hypothesen of vermoedens formuleert, in plaats van zogenaamde waarheden, en zowel wetenschappelijke studies vóór als tegen deze hypothesen vermeldt.

Wees dus vooral op je hoede als beweringen over autisme als zekerheden en waarheden worden gepresenteerd. Een andere maatstaf is het medium waarmee de theorie verkondigd wordt. Wanneer de informatie over een bepaalde verklaring voor autisme uitsluitend op het internet te vinden is en niet ook in wetenschappelijke tijdschriften, moet de alarmbel voor pseudotheorieën gaan rinkelen.

Peter Vermeulen (Sterkmakers in Autisme en Autism in Context) en Steven Degrieck (Huis Helder) in ‘Mijn kind heeft autisme: gids voor ouders, leerkrachten en hulpverleners‘ (Lannoo, 2016)

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.