Op reis, ontspannen of gewoon thuis … autisme en vakantie

Ruim drie kwart van de medemens zou minstens eenmaal per jaar op reis trekken.  Het is dan ook logisch dat in kranten en tijdschriften bekende en minder bekende medemensen worden bevraagd naar hun reisgewoonten. Maar in welke mate is deze homo autisticus ook een homo toeristicus of eerder een blijf-thuis-mus? Deze week beantwoordt ik tien vakantievragen die in het financieel-economische dagblad De Tijd werden gesteld.

 1. Waar gaat u deze zomer op vakantie?
  Om budgettaire redenen blijft het deze zomer bij vakantie in eigen land. Meestal trekken we naar vertrouwde plaatsen, zoals het enige echte dierenpark Planckendael of naar de Antwerpse Zoo.  Mogelijks trekken we dit jaar ook naar de Plantentuin in Meise. Maar aangezien we in de mooiste badstad aan de Kust, de Stad Aan Zee, wonen, zijn we ook al heel blij met een avondwandeling aan het Strand.
 2. Plant u uw reizen rigoureus?
  Dat is zacht uitgedrukt. We proberen onze reizen of uitstappen zo goed mogelijk te plannen. Dat laat ons toe flexibel zijn. Bij ons gaat het meer om overzicht dan om controle van wat er komt. We willen gewoon over voldoende informatie over  alternatieven beschikken om ter plekke te kunnen kiezen als er iets anders verloopt dan we in gedachten hadden. En een reis is voor ons natuurlijk eerst en vooral zo stressvrij mogelijk. Daar is planning voor ons een absolute voorwaarde voor.
 3. Gaat u het liefst van al zo ver mogelijk op reis?
  Tegenwoordig is ‘ver’ relatief geworden. Op reis willen we vooral zoveel mogelijk het oude laten om open te kunnen staan voor wat er om ons heen gebeurt. Voor ons is elke stap buiten onze deur al een beetje op reis gaan. Zelf ga ik wel liever een heel eind van huis, op voorwaarde dat er daar ook mogelijkheid bestaat om op adem en tot rust te komen ’s nachts. Mijn vriendin heeft veel minder ervaring opgedaan in het verre reizen maken en daarom blijft zij ook liever dichter bij huis, zonder overnachtingen.
 4. Wat is of was uw mooiste reis?
  In mijn jeugd heb ik verschillende mooie reizen mogen maken, heel Europa rond en ook daarbuiten, op de minder toeristische plekken van de Canarische Eilanden en de Balearen, door de Alpen. Mijn mooiste reizen zijn misschien wel als begeleider van mensen met een handicap op verschillende plaatsen in Europa, van Scandinavië tot Zuid-Frankrijk. Dat waren telkens intensieve 2 weken zorg en begeleiding, maar toch degene die het meest zijn bijgebleven.
 5. Welke bestemmingen staan nog op uw bucketlist?
  Uiteraard zou ik nog graag eens rond de aardbol reizen – daarom niet in 80 dagen zoals in de tijd van Jules Verne – of de Wereldwonderen bezoeken.  Verder lijkt het me wat om per trein of per auto door de Verenigde Staten te reizen. Ook de Camino, de pelgrimstocht naar Santiago de Compostella, zou ik wel zien zitten, al weet ik niet of dat te voet nog zou lukken. Mijn bucketlist wordt dus stilaan een bucket-encyclopedie.
 6. Waar geeft u op vakantie het meest geld aan uit?
  Vooral aan accommodatie, denk ik. Op vakantie heb ik het liefst een goed bed, voldoende verfrissing en voortreffelijk eten & drinken. Ook aan culturele bezienswaardigheden bezoeken kan ik wel wat geld uitgeven. Tijdens de traditionele vakantieperiodes ben ik psychisch meestal niet op mijn best Op zo’n momenten probeer ik veel aandacht te hebben voor voldoende recuperatie, de (sociale) lat net zo hoog leggen dat ik er vlot over geraak, en toch voldoende uitdaging plannen. Daar oefen ik al heel het jaar op, en daar geef ik het misschien wel het meest geld aan uit.
 7. Sluit u een annuleringsverzekering af als u een reis boekt?
  De beste annuleringsverzekering is volgens mij een goede voorbereiding, dus een goed overzicht. Toch sluit ik ook telkens een verzekering waardoor annuleren om redenen die ik zelf niet kan voorzien niet al te veel kost. Dat is nog geen overbodige kost gebleken.
 8. Hebt u al vaak een vakantie in het water zien vallen?
  Dat is al regelmatig gebeurd, al ligt dat bijna nooit aan mezelf. Telkens een vakantie op punt staat te beginnen, lijkt er van alles fout te lopen. Of een of ander instrument of toestel begeeft het, of iemand uit mijn omgeving of ik wordt (dood) ziek of loopt lichamelijke schade op. Het komt er dan op aan om uit te maken hoe ernstig de situatie is, en of wat gepland is toch kan doorgaan. Ik heb de neiging het toch te laten doorgaan, maar soms verpesten het schuldgevoel of bepaalde pijnen het zodanig dat het toch niet doorgaat.
 9. Werkt u op vakantie?
  Het moeilijkste aan vakantie is nadien terug opstarten tot het dagelijks ritme van werk, huishouden en vrijetijdsbezigheden. Vandaar vind ik het handig om in het begin van mijn vakantie werk af te bouwen, en tegen het einde van mijn vakantie werk terug op te bouwen. In die zin werk ik in de vakantie, voor zover dat mogelijk is. Of, concreet, maak ik plannen en doe ik voorbereidingen.
 10. Wat neemt u altijd mee op vakantie?
  Tenzij ik op reis ga, neem ik alleen eten en drinken, mijn tablet (inclusief oplader) met oortjes, mijn telefoon, een EHBO-setje, identiteit – en bankkaart mee.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.