Mijn ervaringen na een jaar Hoplr … autisme en buurt

Sinds ruim een jaar ben ik actief op Hoplr, een privaat onlinebuurtnetwerk voor individuen, gezinnen en gemeentebesturen in België en Nederland. Hopler is in België opgestart, als reactie op de wildgroei van pagina’s over gemeentes op sociale media. Meestal zijn dat meer ludieke dan informatieve initiatieven, of worden ze gebruikt om politiek of sociaal ongenoegen te ventileren.

Op Hoplr ervaar ik dat niet of toch veel minder zichtbaar. De bedoeling van Hopler is enerzijds praktisch, in de zin dat je iemand kan vinden die je (kind) bijles wil geven of je babysits kan vinden of een verloren huisdier kan terugvinden, en anderzijds relationeel, om elkaar beter te leren kennen of een buurtfeest op te zetten. Het voordeel is dat alleen mensen uit de buurt toegang krijgen tot een groep, en dat iedereen in principe bereikbaar is.

Je zou denken dat mensen elkaar gewoon aanspreken, maar dat is zeker in stedelijke omgevingen niet zo eenvoudig. Zo heb ik gemerkt dat een eenvoudige groet als ‘goedemorgen’ sommige mensen afschrikt. Vooral tijdens de Covid-crisis bleek het Hoplr-netwerk van onze buurt enorm in aantal toe te nemen. Sinds de horeca weer haar taak als buurtnetwerk heeft overgenomen, is er veel minder activiteit.

Jammer genoeg is Hoplr lang niet voor iedereen zo bereikbaar. Zo is lid worden behoorlijk omslachtig en is ook het inloggen niet eenvoudig. Ook de privacy (of het tekort eraan) van zo’n buurtnetwerk vindt niet iedereen zo positief. En er zijn ook nogal wat groeipijnen en merkwaardige fenomenen op Hoplr. Zoals mensen die het gebruiken als een platform om hun inboedel tweedehands te verkopen of gewoon om eigen blogs of websites te promoten. Als mensen verhuizen is hun Hoplr actualiseren ook niet meteen iets waar ze aan denken, waardoor heel wat profielen niet meer geldig zijn.

Bovendien lijkt zo’n buurtnetwerk in te gaan tegen de waarden van sommige mensen, die liever niet te veel in contact komen met hun buren. Slechts 3% van onze buurt is er lid van. Misschien omdat ze dan iets zouden verwachten, of je aanspreken met een of andere hulpvraag. Dat heb ik zelf alvast nog niet gemerkt. Voorlopig valt dat heel goed mee, en blijft mijn inbreng beperkt tot tips voor oudere mensen om computers terug aan de praat te krijgen. Wat ook helpt zijn de foto’s bij de namen van mijn buren en andersom, zodat we elkaar nu bij de naam kunnen aanspreken.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.