Tistje in 2017 … de meest bezochte artikels

 
1. 10 autismevriendelijke communicatietips … autisme en communicatie

Doorgaans wordt verwacht dat mensen met autisme hun communicatiestijl aanpassen. Dat getuigt echter van weinig respect tegenover welke inspanningen ze al doen in het dagelijks leven. In een gelijkwaardig gesprek komt respect steeds van twee kanten. Daarom maakte de Vlaamse Vereniging Autisme een mooi vormgegeven flyer met 10 autismevriendelijke communicatietips. Deze tips werk ik hierna uit vanuit mijn eigen beleving.

2. Vijf manieren waarop mensen met autisme vaak gekwetst worden 

Eigen interpretatie van vijf manieren waarop mensen met autisme vaak gekwetst worden, volgens ‘Autisme=’, een facebook pagina rond beeldvorming en relaties tussen mensen met en zonder autisme.

3. ‘Neem hem maar mee’ … autisme en crisis

Een stukje over een situatie die aan bod kwam in De Noodcentrale, een televisieprogramma over de mensen die werken in de alarmcentrales waar je telefonisch terecht kan bij een crisis. Onder andere door agressie van een jongere met autisme. Een facet van autisme dat al eens vergeten wordt.

4. Landschip (1956 – 2017) … afscheid van een schipper

Een afscheidstekst naar aanleiding van het heen gaan van Landschip (1956-2017), geïnspireerd door de teksten en kunst van Landschip zelf en de teksten over Landschip geschreven, onder andere in Mental Illness in Popular Culture van Sharon Packer (Praeger, mei 2017) en het beeldportret dat beeldkunstenaar Warre Keuppens onlangs van hem maakte.

5. ‘Dat ik autisme heb, betekent niet dat ik niets heb met gevoelens’ … autisme en gevoelens

In het artikel ‘Just because I’m autistisc doesn’t mean I don’t empathize’  dat donderdag verscheen in de Chicago Tribune schrijft Alaina Leary hoeveel schade ze ervaren heeft van de ‘mythe’ dat empathie en autisme elkaars tegengestelden zijn. Ze beschrijft dat ze wel vaak niet weet hoe emoties, vriendschap, partnerschap in de juiste/passende mate en juiste/passende context te zien.  In deze blog schrijf ik een vrije vertaling/eigen lectuur van het artikel.

6. ‘Autisme, een verhaal dat nooit ophoudt’ … Theo Peeters over autisme

Een transcriptie van een gesprek met Theo Peeters, een Belgische neurolinguïst gespecialiseerd in het autismespectrum, over hoe we het leven van mensen met autisme volgens hem kunnen verbeteren, welke positieve en minder positieve evoluties hij ziet en wat iemand volgens hem nodig heeft om als beroepskracht met mensen met autisme te kunnen samen werken.

7. 20 tips voor een perfecte date met een autist(e) … autisme en daten

Elke twintigste van de maand breng ik een lijst met een aantal tips over een bepaald thema in het leven  Deze eerste keer een lijst met 20 tips voor mensen zonder autisme die onzeker zijn in het daten van iemand waarbij ze weten of vermoeden dat hij/zij autisme heeft.  De lijst is losjes geïnspireerd door de lijst ’48 Tipps für ein perfektes Date mit einem Autisten oder einer Autistin’ van Marlies Hübner.

8. ‘Voor mezelf leren opkomen, het engste in mijn leven’ … autisme en assertiviteit

Schrijfster en ervaringswerker in de GGZ Myrthe van der Meer in ‘Mijn vriend en ik zitten behoorlijk op één lijn, qua talent voor Asperger’ van Nienke Pleysier in het tijdschrift JAN van 9 februari 2017.

9. ‘Het is hier autistisch’ … televisie met/zonder autisme

Een persoonlijke en genuanceerde bespreking van het egoprogramma ‘Het is hier autistisch’ dat op de Nederlandse Publieke Omroep liep.

10. Hoe denken mensen met autisme? … over autistisch denken

Het is telkens een eer en plezier te mogen spreken voor een groep geïnteresseerde mensen met allerlei vormen van betrokkenheid met (mensen met) autisme. Zo sprak ik onlangs voor een regiowerking van de Vlaamse Vereniging Autisme rond het onderwerp ‘autistisch denken’. Vanuit het perspectief van geïnteresseerde liefhebber met ervaringen en enige kennis. Op vraag van het publiek geef ik hieronder de presentatie, en een korte samenvatting van wat gezegd is.

11. Autisme is niet blauw. Smurfen wel … politiek incorrecte verhalen over autisme

Een kort leesverslag van het boek ‘Autisme is niet blauw. Smurfen wel: politiek incorrecte verhalen over autisme’ van Peter Vermeulen (Autisme Centraal).  Waarin Peter Vermeulen onder andere de diagnostische inflatie hekelt en onder andere pleit voor een streven naar neuroharmonie: al de verschillende breinen met elkaar in harmonie brengen in functie van levenskwaliteit en geluk. Een vlot leesbaar, mooi gelayout, inspirerend en vaak humoristisch geschreven boekje.

12. ‘Oplossingsgericht communiceren en geldbeheer grootste struikelblokken in relaties’ … autisme en relatie

Samenvattende conclusies in het onderzoek(je) van Mandy Roy en Wolfgang Dillo rond Asperger syndrome en partnership, zoals verschenen in het Journal of Autism jaargang. 2017; 4:1. Vooral oplossingsgericht communiceren en (onenigheid rond) geldbeheer blijken volgens de onderzoekers de voornaamste struikelblokken. Ze merken wel op dat de koppels in hun onderzoek over het algemeen wel gelukkig zijn in hun relatie.

13. De 30 informatieve boeken van deskundigen over autisme tussen 2014 en 2017

Een overzicht van de 30 informatieve boeken van deskundigen over autisme verschenen tussen 2014 en 2017, op basis van beschikbaarheid in openbare bibliotheken in Vlaanderen en Nederland, met verwijzing naar recensie of leesverslag, metadata en auteurspagina’s.

14. Neurodiversiteit, een revolutionair concept voor autisme? … autisme en onderzoek

Samenvatting en bespreking van het artikel  ‘Neurodiversity – a revolutionary concept for autism and psychiatry’ van Simon Baron-Cohen in  Journal of child psychology and psychiatry, and allied disciplines, 2017, 58 6, 744-747. Met aansluitend enkele persoonlijke bedenkingen.

15. Wat doe jij nou eigenlijk in het leven? … autisme en werk

Het lijkt onoverkomelijk dat het ter sprake komt. Onvermijdelijk, helaas. Zelfs in een gesprek dat op het eerste gezicht niets met het onderwerp heeft te maken. Dat ene zinnetje. Wat doe je nou eigenlijk in het leven? Er zijn zeker nog andere instinkers, maar deze verslaat de rest. In deze blog zet ik mijn strategieën om ermee om te gaan uiteen.

16. ‘Wat kan iemand motiveren tot een diagnose autisme?’ … autisme en diagnose

Roeland (31) is zelfstandig psycholoog en abonnee van deze blog. Hij heeft volgende vraag: ‘Wat zou volgens jou kunnen helpen om een duidelijk autist toch ertoe aan te zetten een diagnostisch onderzoek toe te staan?’. In 940 woorden probeer ik een zo genuanceerd antwoord vanuit mijn beleving te formuleren, vanuit ideeën over motivatie, belang van een diagnose maar ook door te focussen op langere termijn en een beter leven van de betrokkene(n).

17. Autisme glASShelder uitgelegd …

Een leesverslag van het boek Autisme glASShelder uitgelegd / Miriam Perrone (Cyclus, 2017). Het merendeel van het boek gaat over wat autisme is, wat je als lezer precies kan doen in de omgang met (mensen met) autisme, en wat de sterktes van mensen met autisme (kunnen) zijn. Tussenin gaat Miriam Perrone in op de vraag of iedereen een beetje autistisch is en of er nu meer autisme bestaat dan vroeger.

18. ‘Kies je gevechten, niet alles tegelijk willen aanpakken’ … Autisme en Balans

Voor het magazine van de Vlaamse Vereniging Autisme met als thema In balans, werd ik (samen met heel wat andere mensen met en zonder autisme) gevraagd iets te schrijven rond het thema.  Deze blog is een licht gewijzigde versie van mijn bijdrage. Waarom in en uit balans leven elkaar kunnen aanvullen. Wanneer ik in en uit balans ben, en hoe ik daar in de loop van mijn leven mee ben omgegaan.

19. In alle voorlopigheid … autisme en onzekerheid

Niets is zeker in het leven, behalve dood en belastingen. Het is zelfs niet zeker of die uitspraak wel komt van Benjamin Franklin.  In deze tekst ga ik in op een vraag die ik kreeg over wat een typische autist denkt en waar hij of zij  nood aan heeft. Het is een tekst geworden over onzekerheid die in het leven met autisme, voor alle betrokkenen, vaak voorkomt.

20. ‘Hoe eerlijk mag je zijn tegenover mensen met autisme?’ … autisme en eerlijkheid

Sander, woonbegeleider in een Nederlandse voorziening voor mensen met autisme, stelt me via mail de vraag hoe eerlijk je mag zijn tegenover mensen met autisme. Hij licht toe: “Ik hoor wel eens, zowel van ervaringsdeskundigen met autisme als van collega’s in het werkveld, dat  autisten afknappen op oneerlijkheid. Dat je hen geen blaasjes mag wijsmaken, en geen beloftes maken die je niet kan waarmaken. Vroeg of laat klopt er een detail niet in je verhaal, dat ze doorhebben en dan kan je hen niets meer zeggen. Anderzijds: als je voortdurend eerlijk bent met autisten, is er geen land mee te bezeilen. Hoe sta jij daartegenover, als ervaringsdeskundige autist?”. In deze blog probeer ik daar een zo eerlijk mogelijk antwoord op te geven.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.