20 meest gelezen artikelen op Tistje sinds 2008 … autisme en blogs

- Wat een vrouw moet weten als ze verliefd wordt op een man met autisme: Als vrouw die verliefd is op een autistische man zijn er 22 dingen die je moet weten. Tenminste volgens Rudy Simone, schrijfster, scenariste en comedian. In deze blog geef ik een korte samenvatting en een leesverslag van dit boek.
- Het liefdesleven van jongvolwassenen met autisme: In deze tekst over het liefdesleven van jongvolwassenen met Asperger, beschrijft de Brits-Australische Tony Attwood zowel de kwaliteiten als de valkuilen in de relatievorming van/met mensen met Asperger.
- Autisme en depressie … een lezing van psychologe Sylvie Carrette: Naast een negatief zelfbeeld blijkt depressie bij mensen met autisme een vaak voorkomende last. Dit artikel is mijn verslag over de lezing van Sylvie Carrette (psychologe, Autisme Centraal) voor een regio-werking van de Vlaamse Vereniging Autisme
- Volledig op en niets om terug op te laden … autisme en burnout: Bespreking en samenvatting van het (academisch) artikel “Having All of Your Internal Resources Exhausted Beyond Measure and Being Left with No Clean-Up Crew”: Defining Autistic Burnout van Dora M. Raymaker (e.a.), over een onderzoek bij volwassenen met autisme rond autistische burnout, verschenen online (open access) in april 2020.
- Een week in het leven van Tistje … autisme en dagboek. Op vraag van een landelijke gezinsorganisatie heb ik een week in mijn leven beschreven. In iets minder dan 2200 woorden kan je lezen hoe mijn week op vrijdag begint en ik, dankzij een goed voorbereid overzicht met mogelijkheid tot uitspattingen op een inzinking op dinsdag na heelhuids de donderdagavond bereik
- De crux bij autisme of alleen een persoonlijkheidstrek? … autisme en empathie: Is (tekort aan of verminderde) empathie bij mensen met autisme de crux en de kern van hun autisme of is het alleen een persoonlijkheidstrek die lang niet bij alle autisten (en ook bij anderen, zonder autisme) voorkomt? Naar aanleiding van een artikel in Autism van de National Autistic Society rond autisme en empathie probeer ik dat in deze blog uiteen te zetten, vanuit mijn eigen (lees)ervaringen en aanvoelen.
- Waarom je lijkt niet autistisch toch geen compliment is: Waarom het niet altijd een compliment of waardering is als mensen me zeggen – met welke bedoeling dan ook – dat ik niet echt autistisch lijk. Het gebeurt gelukkig niet al te vaak, maar als het gebeurt, vind ik het vreselijk. In deze tekst leg ik waarom dat zo is.
- Autisme en verslaving … een overzicht: Reflectie rond autisme en verslaving op basis van eigen ervaringen, contacten met mensen met autisme met verslaving(en) en lectuur rond het thema.
- Mensen met autisme liegen (niet) … autisme en liegen: Kunnen mensen met autisme liegen? Of is het vooral overmatig gebruik van fantasie en zelfzuchtig? Of toch eerder verkeerde interpretatie en contextblindheid die onterecht liegen wordt genoemd? En wat over de maatschappelijke leugen? Tien jaar geleden schreef ik een blog over autisme en liegen, met een poll. Wat is er sindsdien mee gebeurd? Een vervolgblog en actualisatie.
- Heeft mijn volgend kind autisme … prof. Herbert Roeyers over genetica. Een vraag waar ouders (met en zonder autisme) vaak mee zitten. Professor Herbert Roeyers van de Onderzoeksgroep Ontwikkelingsstoornissen van de Universiteit Gent, probeert daar tijdens een lezing voor de Vlaamse Vereniging Autisme (VVA) antwoorden op te geven. Een eigen samenvatting van deze avond, die ook verschenen is in hun ledenmagazine.
- Vijf vragen aan Peter Vermeulen (Autism in Context, Sterkmakers in Autisme): Peter Vermeulen, Vlaams pedagoog en autoriteit op vlak van autisme, beantwoordt vijf vragen voor Tistje.
- Uitgeput terwijl ik erachter probeerde te komen … autisme en vrouwen: Vrouwen ontvangen vaak later een diagnose autisme dan mannen, waardoor aangegeven problemen en nood aan ondersteuning daarbij vaak onbegrepen blijft. Vooral bij vrouwen die hun diagnose in hun midden – tot late volwassenheid krijgen valt dat sterk op. Onlangs verscheen in het tijdschrift Autism een Engelstalig artikel over een onderzoek bij vrouwen die de diagnose autisme kregen tussen hun veertigste en hun zestigste. In dit artikel geef ik de vier belangrijkste thema’s weer, de conclusies en een verwijzing naar een gelijkaardig Nederlands onderzoek.
- Is Poetin een autist? … autisme en bekendheden: Een aantal lezers vroegen of ik het ermee eens of oneens ben of de Russische President Poetin een autist is (zoals vijftien jaar geleden al in de pers kwam). In deze blog geef ik daar antwoord op, dat probeert ruimer te gaan dan ‘ja’ of ‘nee’.
- Denken mensen met autisme echt zo anders?: Joris vraagt wat er bedoeld wordt met autistische mensen die anders denken. ‘Als ik ontmoet, merk ik daar ook niet echt iets ‘anders’ aan. Denken en zijn mensen met autisme echt zo anders? Hoe zie jij dat?’, mailt hij. In deze blog probeer ik daar een zo genuanceerd mogelijk antwoord op te geven vanuit eigen ervaring en verwijzing naar onderzoekers.
- De lepeltheorie: autisme en energietekort. Het is niet eenvoudig om aan mensen uit te leggen wat er voor mij veel energie vergt, en hoe het komt dat ik ‘na een dag niets gedaan te hebben’ toch behoorlijk vermoeid kan zijn. De lepeltheorie (of ‘spoon theory’) kan daarbij helpen, maar heeft zowel voor – en nadelen. In deze blog ga ik daarop in.
- Vijf manieren waarop mensen met autisme vaak gekwetst worden: Eigen interpretatie van vijf manieren waarop mensen met autisme vaak gekwetst worden, volgens ‘Autisme=’, een facebook pagina rond beeldvorming en relaties tussen mensen met en zonder autisme.
- Mythes over (mensen met) autisme op de werkvloer: 13 van de meest gangbare mythes die over (mensen met) autisme op vlak van werk, weerlegd of genuanceerd vanuit eigen ervaring. Geïnspireerd door het hoofdstuk over mythes over autisme op de werkvloer in Autism equality in the workplace : removing barriers and challenging discrimination van Janine Booth (Jessica Kingsley Publishers, April 2016).
- Is er een overlap tussen autisme en narcisme? Het geheim van een succesvolle autismeblog, schreef een blogger ooit, ietwat cynisch, is het te hebben over de overlap tussen autisme en een narcistische persoonlijkheid (NPS). Naar die overlap, het grensgebied of het samen bestaan van beiden lijkt er, als ik de vragen in mijn mailbox bekijk, behoorlijk wat interesse. In deze blog zet ik enkele gedachten rond deze vragen op een rij, maar heb ik het antwoord niet gevonden.
- ‘Wie autisme heeft, kan niet zelfstandig wonen’. Een stelling die gebruikt werd in het tijdschrift van Autisme Centraal, heb ik genuanceerd besproken vanuit mijn eigen perspectief en ervaringen met zelfstandig en begeleid wonen.
- ‘Autisme, een verhaal dat nooit ophoudt’ … Theo Peeters over autisme: Een transcriptie van een gesprek met Theo Peeters, een Belgische neurolinguïst gespecialiseerd in het autismespectrum, over hoe we het leven van mensen met autisme volgens hem kunnen verbeteren, welke positieve en minder positieve evoluties hij ziet en wat iemand volgens hem nodig heeft om als beroepskracht met mensen met autisme te kunnen samen werken. Met beeldmateriaal waarop Theo Peeters zelf spreekt.